Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 16 september

Rumänien anmält för olovlig avverkning

Miljöorganisationer från Tyskland, Storbritannien och Rumänien anmäler den rumänska regeringen för olaglig avverkning.

 En anmälan har kommit in till EU-kommissionen om olovlig avverkning i Rumänien.
En anmälan har kommit in till EU-kommissionen om olovlig avverkning i Rumänien. FOTO: Mostphotos

I tisdags skickade tre miljöorganisationer enligt LRF:s nyhetsbrev Brysselnytt tillsammans in en anmälan till EU-kommissionen där de skriver att den rumänska regeringen olagligt avverkar skog.

Natura 2000-områden

I anmälan hävdas att det statliga skogsbolaget Romsilva avverkar skog inom Natura 2000-områden utan att analysera vilka konsekvenser det får. ”Det är en tydlig överträdelse av EU:s naturskyddslagstiftning och det är viktigt att något görs innan förstörelsen av dessa ekosystem blir oåterkallelig” säger den brittiska organisationens advokat Ewelina Tylec-Bakalarz.

Avverkningsförbud i Polen

En liknande anmälan gjordes mot Polen för tre år och den ledde senare till ett avverkningsförbud i Bialowiezaskogen samt en dom i EU-domstolen för att Polen brutit mot EU:s naturskyddsregler.

Strategi om avskogning

Frågan om illegal avskogning diskuteras mycket inom EU just nu, både vad rör inom EU:s gränser och i resten av världen. I juli publicerade EU-kommissionen en strategi för hur man arbetar med avskogning och den strategin kommer diskuteras av EU-parlamentet i plenum senare i september.

LÄS MER: Brott mot EU-lag vid avverkning i Polen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen