Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 16 september 2019

Rumänien anmält för olovlig avverkning

Miljöorganisationer från Tyskland, Storbritannien och Rumänien anmäler den rumänska regeringen för olaglig avverkning.

 En anmälan har kommit in till EU-kommissionen om olovlig avverkning i Rumänien.
En anmälan har kommit in till EU-kommissionen om olovlig avverkning i Rumänien. FOTO: Mostphotos

I tisdags skickade tre miljöorganisationer enligt LRF:s nyhetsbrev Brysselnytt tillsammans in en anmälan till EU-kommissionen där de skriver att den rumänska regeringen olagligt avverkar skog.

Natura 2000-områden

I anmälan hävdas att det statliga skogsbolaget Romsilva avverkar skog inom Natura 2000-områden utan att analysera vilka konsekvenser det får. ”Det är en tydlig överträdelse av EU:s naturskyddslagstiftning och det är viktigt att något görs innan förstörelsen av dessa ekosystem blir oåterkallelig” säger den brittiska organisationens advokat Ewelina Tylec-Bakalarz.

Avverkningsförbud i Polen

En liknande anmälan gjordes mot Polen för tre år och den ledde senare till ett avverkningsförbud i Bialowiezaskogen samt en dom i EU-domstolen för att Polen brutit mot EU:s naturskyddsregler.

Strategi om avskogning

Frågan om illegal avskogning diskuteras mycket inom EU just nu, både vad rör inom EU:s gränser och i resten av världen. I juli publicerade EU-kommissionen en strategi för hur man arbetar med avskogning och den strategin kommer diskuteras av EU-parlamentet i plenum senare i september.

LÄS MER: Brott mot EU-lag vid avverkning i Polen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen