Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 24 januari 2018

Rovfåglar kan sprida bränder i jaktsyfte

Vissa rovfågelarter kan ha en strategi att sprida bränder i naturen för att jaga byten effektivare, visar en studie.

FOTO: IBL

Tidigare har människor och åska anses vara två av de vanligaste orsakerna till att bränder sprids, men även vissa rovfåglar kan utnyttja elden för att jaga byten, skriver Sveriges Natur. Rönen framkommer i en studie som nyligen publicerades i Journal of Ethnobiology och som har genomförts i norra Australien.

Plockar upp brinnande grenar

Tre fågelarter: brun glada (Milvus migrans), visselglada (Haliastur sphenurus) och brunfalk (Falco berigora) kan orsaka bränder medvetet på tropiska savanner. Enligt forskarna bakom studien plockar fåglarna ibland upp grenar och annat som brinner.

Dessa släpps på andra ställen, inte sällan hundratals meter bort, för att skrämma eventuella byten att fly så att de kan jagas. Studien bygger på observationer och på intervjuer med befolkningar i nära kontakt med fåglarna, däribland aborignier.

Vanlig i Europa

Brun glada är en vanlig rovfågelart globalt och även i Europa. Den förekommer i Skandinavien, främst Finland, men den är mycket sällsynt i Sverige.

I Australien är skogsbränder vanliga, betydligt vanligare än i Europa. Liknande beteenden har ännu inte studerats eller observeras hos rovfåglar på våra breddgrader.

Enligt forskarna kan rönen användas för att få till stånd en effektivare planering, exempelvis genom att man på förhand bränner vissa områden för att undvika uppkomsten mer omfattande och skadliga storbränder, skriver Sveriges Natur. Det intressantaste är inte om rovfåglarna i begränsad omfattning kan medverka till till spridning av bränder, utan beteendet i sig.

”Bättre förståelse”

”I ett bredare perspektiv kan en bättre förståelse för hur fåglar sprider bänder, både i Australien och potentiellt, på andra ställen, kan bidra till teorier om utvecklingen av tropiska savanner och om hur människan börja använda sig av eld”, skriver forskarna i studien.

LÄS OCKSÅ: Få havsörnar räknade i Blekinge

Relaterade artiklar

Till toppen