Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 31 juli 2018

Risk för rasande grenar i värmen

Det torra och varma vädret kan göra att grenar på fullt friska träd ramlar av på eftermiddagen eller på kvällen. Fenomenet är känt sen lång tid tillbaka men varför det sker är forskarna inte helt på det klara med.

FOTO: PocholoCalapre

Torka och värme gör träd stressade vilket ökar risken att stora träd tappar sina grenar. I år han man fått in fler rapporter än vanligt till SLU om grenfall, vilket man tror beror på det varma vädret.

– Plötsligt grenfall innebär att större, oftast äldre lövträd, plötsligt tappar större grenar under framförallt eftermiddagar men även ibland kvällar. Vi vet inte hur vanligt det är, för det finns ingen nationell statistik över det här. Där emot så kommer det in rapporter årligen på att just de här större träden tappar grenar, säger Johan Östberg, docent i landskapsplanering vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU i Alnarp, till Sveriges Radio.

Grenarna blir tunga på eftermiddagen

Trots att fenomenet finns beskrivet sedan 1800-talet är det oklart varför det sker.

– Den teori som jag mest lutar mig mot handlar om att när det är mycket varmt och torrt så pumpar rotsystemet upp mycket vatten samtidigt som det dunstar från bladen. På eftermiddagarna så ökar luftfuktigheten, speciellt efter lite regn, och då är risken att luftfuktigheten kring bladen blir så hög att det inte avdunstar något vatten längre. Teorin är att grenarna då blir tyngre och tyngre tills de knäcks, säger Johan Östberg till Sveriges Radio.

Vårda träden i tid

Thilo Beeker är arborist och han säger att det är genom att hålla koll på skogen genom att inventera trädbeståndet och vårda träden i tid minskar riskerna för fallande grenar.

LÄS MER: Därför har Finland färre skogsbränder än Sverige

Relaterade artiklar

Till toppen