Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 15 oktober 2019

Ris och ros för Skogsstyrelsens förslag

Oacceptabelt, vilseledande eller ett viktigt steg på vägen. Det är några av kommentarerna till Skogsstyrelsens förslag om att sluta med nyckelbiotopsregistreringar vid avverkningar.

 Skogsstyrelsen föreslår i en utredning att registreringen av nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar ska upphöra.
Bild 1/4 Skogsstyrelsen föreslår i en utredning att registreringen av nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar ska upphöra. FOTO: Louise Elm, Skogsstyrelsen
 Gunnar Lindén, naturvårdsexpert på LRF Skogsägarna.
Bild 2/4 Gunnar Lindén, naturvårdsexpert på LRF Skogsägarna. FOTO: Ann Lindén
 Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Bild 3/4 Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen. FOTO: Naturskyddsföreningen
 Mikael Karlsson, styrelseledamot i Skogsstyrelsen.
Bild 4/4 Mikael Karlsson, styrelseledamot i Skogsstyrelsen. FOTO: KTH

Skogsstyrelsen föreslår i en utredning att registreringen av nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar ska upphöra.

– Detta är ett mycket positivt besked för Sveriges skogsägare och en fråga som LRF Skogsägarna och skogsägarrörelsen jobbat för länge, säger Gunnar Lindén, naturvårdsexpert på LRF Skogsägarna, i ett pressmeddelande.

Viktigt steg

Gunnar Lindén menar att Skogsstyrelsens förslag är ett viktigt steg i rätt riktning för att komma ifrån den rättsosäkerhet som enskilda utsatts för. Han menar dock att det kvarstår ett antal frågor kring hanteringen av nyckelbiotoper att lösa, vilket adresseras i den skogliga äganderättsutredningen som tillsattes i somras.

Oacceptabelt

Naturskyddsföreningen anser att Skogsstyrelsens förslag är helt oacceptabelt och att det finns flera slutsatser i utredningen som tydligt talar för fortsatt registrering av nyckelbiotoper.

– Att Skogsstyrelsen tycks ha bestämt sig på förhand innan remissomgången genomförts kortsluter inte bara remissarbetet utan också regeringens arbete med nyckelbiotopsfrågan, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande, i ett pressmeddelande.

Vilseledande

Även Skogsstyrelsens styrelseledamot Mikael Karlsson är kritisk. Han säger till tidningen Altinget att Skogsstyrelsens pressmeddelande är som gjort för att vilseleda och att det ger bilden av att frågan vore avgjord.

– Den som äger frågan är Skogsstyrelsens styrelse och vi har inte föreslagit någonting, säger Mikael Karlsson till Altinget.

Beslut senare i höst

Förslagen i utredningen går nu ut på remiss och ska under hösten behandlas i Skogsstyrelsens styrelse. Om styrelsen beslutar enligt utredningens förslag, kommer beslutet inte att träda i kraft förrän nya arbetssätt finns på plats.

LÄS MER: Registrering av nyckelbiotoper vid avverkning kan försvinna

Relaterade artiklar

Till toppen