Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 15 juni 2018

Riksrevisionen kritiserar skogsinsatser

Det brister i statens insatser för skyddet av landets skogar. Det säger Riksrevisionen i en ny utredning och ger bland annat nya Kometprogrammet en rejäl känga.

FOTO: Christer Tufvesson

Riksrevisionen har gått igenom statens arbete med skydd av värdefull natur och konstaterar att vi lägger mellan två och tre miljarder per år på det arbetet. Men trots alla pengar blir det inte så effektivt som det skulle kunna vara. 

Staten borde öka både skyddets kvalitet och funktion. Och dessutom är redovisningen av statistik inte tillräckligt bra, menar Riksrevisionen.

”Bör fokusera på kvalitet och funktion”

– Staten har hittills främst fokuserat på att nå arealmål på nationell nivå. Vår bedömning är att arbetet i högre grad än tidigare också bör fokusera på områdenas kvalitet och funktion, säger riksrevisor Ingvar Mattson i ett pressmeddelande. 

För att nå ökad kvalitet och funktion behöver staten skaffa sig mer kunskap om skyddsvärda områden och vilka skyddsbehov som finns. Det behövs också ökade skötselinsatser, anser Riksrevisionen. 

Ett område som inte verkar fungera är det nya Kometprogrammet. Det är arbetssättet som skulle göra det lättare för skogsägare att själva ta initiativ till skydd av skog. Det saknar möjligheter att minska kostnader för skyddet, menar man. 

– Med dagens konstruktion saknar det förutsättningar att vara kostnadseffektivt, säger Ingvar Mattson.

Efterlyser tydligare ansvarsfördelning

Nu rekommenderar Riksrevisionen bland annat att regeringen ska kartlägga vilka regionala skyddsbehov som finns kvar, för att Sverige ska nå de uppsatta målen.

Man vill också se ett större samarbete mellan Skogsstyrelse, Naturvårdsverk och andra inblandade parter. Och en tydligare ansvarsfördelning mellan stat och skogsägare. Dessutom bör staten sätta igång en översyn av nya Kometprogrammet.

LÄS MER: Avsikten med Komet ska tydliggöras

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen