Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 20 juni 2019

Restprodukter från massabruk blir bordssalt och gödsel

Varje år släpper pappersmassaindustrin ut över 100 00 kemikalier i havet.

Nu har Örnsköldsviksföretaget Cinis Fertilizer skapat en teknik som renar utsläppen och samtidigt tillverkar säljbart salt och gödsel.

 Företaget Ciniz Fertilizer har utvecklat en ny teknik som återvinner restprodukter från skogen till säljbart salt och gödsel.
Företaget Ciniz Fertilizer har utvecklat en ny teknik som återvinner restprodukter från skogen till säljbart salt och gödsel. FOTO: Reimphoto

Trots att pappersmassabruken har ett system för att återvinna de kemikalier som används, blir det i slutändan likväl kvar ett oanvändbart stoft som släpps ut i naturen.

Nya intäkter

Kemikalierna, som består av natrium, sulfat, kalium och klorid är i dag tillåtna till vissa nivåer, även om de kan påverka miljön negativt. Det mest oroväckande är dock att förutom kemikalierna så följer även tungmetaller med ut i havet.

– Nu har vi en hållbar lösning för hur vi inte bara kan eliminera utsläppen, utan även tillverka produkter av dem. Det går alltså att skapa nya intäktsströmmar och tjäna pengar på att ta tillvara restprodukten, säger Jakob Liedberg, VD för Cinis Fertilizer, i ett pressmeddelande.

Dessutom kan processen drivas av överskottsenergi från massabruken.

Anläggning för återvinning

Processen går till så att Ciniz Fertilizer tar hand om de kemikalier som massabruken inte kan återanvända, tillsätter nya kemikalier och omvandlar dem med egen teknik. Ut som nya produkter kommer vanligt bordssalt och mineralgödsel.

– Nu är vårt mål att få en grupp massabruk att vilja göra något åt sina utsläpp. Utmaningen är att hitta ett bruk som låter oss bygga en anläggning på deras område. En framtida anläggning för återvinning skulle till exempel kunna vara delägd av bruken och ta tillvara deras samlade utsläpp, säger Jakob Liedberg.

Relaterade artiklar

Till toppen