Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 december 2018

Restprodukt kan användas i 3D-print

Forskare har lyckats tillverka ett biologiskt tryckmaterial av lignin. Genom att använda sig av ämnets bindande egenskaper tillsammans med nylon kan massan användas till 3D-modeller.

 Lignin fungerar som ett lim och håller ihop trädets fibrer. Det kan genom att kombineras med nylon bilda en produkt som lämpar sig för 3D-print.
Lignin fungerar som ett lim och håller ihop trädets fibrer. Det kan genom att kombineras med nylon bilda en produkt som lämpar sig för 3D-print. FOTO: Serts

3D-print är i ständig utveckling, både när det gäller skrivare och material. Nu har forskare vid Oak Ridge National Laboratory (ORNL) i Tennessee, USA, gjort en ny upptäckt och skapat en komposit med de rätta egenskaperna för strängsprutning och svetsstyrka mellan lager under tryckprocessen.

Lignin och nylon i symbios

Forskarna har fastställt att man genom att kombinera nylon med lignin, som tillsammans med cellulosa bildar trä, kan få fram ett slitstarkt material som passar utmärkt till att skriva ut 3D-modeller med. Tidigare har man konstaterat att lignin vid hög värme blir för tjockt för att kunna användas i liknande sammanhang. Men kombinationen av lignin och nylon ”tycktes ha nästan en smörjning eller mjukgörande effekt på kompositmaterialet” enligt forskarna. Det blev både kraftigt och hållbart, eftersom lignin är ett ämne som binder bra ihop sig med andra ämnen, till exempel i pellets.

En lönsam upptäckt

”Att hitta nya användningsområden för lignin kan förbättra ekonomin för hela bioraffineringsprocessen”, säger ORNL:s projektledare Amit Naskar i ett pressmeddelande från Eurekalert!.

Läs också: Snart kan vi ha tall i tanken

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen