Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 27 november 2018

Reser till USA och utbildar om säkert arbete i brandskog

Det brinner våldsamt i Kalifornien. Camp fire-branden i norr omfattar 75 000 hektar och är nu till 95 procent under kontroll. Svante Hansson, säkerhetsinstruktör från Borås, har packat sin utrustning. I veckan påbörjar han utbildningen av ett 30-tal instruktörer som i sin tur ska utbilda 1 500 manuella huggare och arborister i säkerhet.

 I söndags åkte Svante Hansson till Kalifornien för att utbilda i säkert motorsågsarbete.
I söndags åkte Svante Hansson till Kalifornien för att utbilda i säkert motorsågsarbete. FOTO: Marie Henningsson

Det brann i Kalifornien för ett år sedan också och det uppdrag som Svante Hansson fått av NATS, North American Training Solutions, ett företag som han tidigare samarbetat med, gäller arbetet med de brandskadade träd som står kvar utmed såväl kraftledningar som oljeledningar.

1 500 huggare ska anställas

1 500 manuella huggare och arborister ska anställas för att utföra det här arbetet under två år.

– Det är ett jätteuppdrag, kanske den största operation som man någonsin gjort i brandskadad skog, säger Svante Hansson.

Det säger sig självt att uppdraget är såväl fysiskt krävande som farligt. Träden som ska fällas är skadade, de har en diameter på mellan en och två meter.

LÄS MER: LRF Premium – Kalifornien ser över skogsvården efter bränderna

Utbildar instruktörer

Svante Hansson uppgift blir att vara en av tre huvudinstruktörer som i sin tur ska utbilda det 30-talet instruktörer som ska leda den personalstyrka som så småningom ska ge sig in i den brandskadade skogen.

– Vi kommer att utbilda i bland annat planering, säkerhet och riskhantering. I USA har man samma problem som vi har. Det finns många som arbetar i skogen som slarvar med små detaljer som kan leda till onödiga olyckor.

 Det brinner våldsamt i Kalifornien. Camp fire-branden i norr omfattar 75 000 hektar och är nu till 95 procent under kontroll.
Det brinner våldsamt i Kalifornien. Camp fire-branden i norr omfattar 75 000 hektar och är nu till 95 procent under kontroll. FOTO: Istock

LÄS MER: Brandkatastrofen i Kalifornien det nya normala

Reser med kollegor

Svante Hansson åkte till Kalifornien i söndags och har sällskap av ett par kollegor från Sverige och även av en kollega från Italien som han samarbetade med i vintras.

– Jag har dragit ihop lite folk. Men det är inte så lätt, det är en speciell situation att arbeta i, säger Svante Hansson.

Hur länge Svante blir kvar i USA är oklart, först och främst till jul, men troligen ytterligare ett par månader.

Annan utrustning

Väskorna är packade med lämplig skyddsutrustning. De sågskyddsbyxor som används i Sverige är inte godkända i USA. Därför har det beställts nya byxor från Nya Zeeland. Inte heller hjälmen klarar måttet för USA. Det krävs också längre svärd och kedjor när träden har en helt annan diameter än här hemma.

Samma regler som Sverige

– Som tur är arbetar USA efter samma regler för trädfällning som vi, den standard som Sören Eriksson, Siljansnäs, en gång införde. Det är mycket bra.

Svante kommer att göra en utbildningsinsats i Kalifornien och det ser han fram emot.

– Men framförallt kommer jag att få erfarenheter som jag kan dra nytta av i mitt arbete med att utbilda i säkert motorsågsarbete.

LÄS MER: Flera orsaker till att Kalifornien brinnerLÄS MER: Så ska Kalifornien bekämpa de förödande skogsbränderna

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen