Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 July

Renägare oroliga när Sveaskog säljer skog

När Sveaskog säljer skog till privata aktörer finns oro från samiskt håll att samiska rättigheter blir bortglömda. Per Erik Stenberg, Laevas samebys ordförande, är orolig för att det påverkar vinterbetesmarkerna.

 Renägare oroas över att vinterbetet för renarna kan påverkas.
Renägare oroas över att vinterbetet för renarna kan påverkas. FOTO: Mostphotos

– Det är för mig svårt att förstå att ett statsägt bolag kan sälja så stora områden och inte meddela oss någonting. Det kommer förstöra för rennäringen då det ligger mitt i våra vinterbetesmarker, säger Per Erik Stenberg till Sameradion & SVT Sápmi.

”Ingen förändring för rennäringen”

Sveaskog säljer i år cirka 9 000 hektar skog och det mesta av den ligger i Norrlands inland. Men Sveaskogs chefsjurist Viveka Beckeman menar att det inte finns någon anledning till oro från renägarna. Hon säger till Sameradion & SVT Sápmi att de inte samråder vid försäljningar eftersom de inte har någon skyldighet men framförallt för att det inte blir någon förändring för rennäringen.

– Marken vi säljer kommer fortfarande ha samma användningsområde. Och de marker vi säljer omfattas av rennäringslagen vilket innebär att nya ägare kommer ha exakt samma skyldighet som Sveaskog att ta hänsyn till rennäringen, säger Viveka Beckeman till Sameradion & SVT Sápmi.

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen