Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 13 augusti 2018

Rekordstora älgbetesskador i Norrland

Rekordstora älgbetesskador på vissa håll har konstaterats i Norrland, efter Skogsstyrelsens årliga inventering där.

FOTO: Skogsstyrelsen

På vissa håll är skadorna i en omfattning som aldrig tidigare har uppmätts. Enligt Skogsstyrelsen har viltbetesskadorna ökat i framför allt den norrländska tallskogen. Skadornas omfattning beror bland annat på den snörika vintern och rik förekomst på älg.

– Nästan alla områden uppvisar årsskador på mer än tio procent vilket är helt bedrövligt. Det finns inte tillräckligt många oskadade stammar kvar i ungskogen för att klara det uppsatta målet. Skadorna innebär vanligtvis inte att tallen dör men leder till minskad tillväxt i skogen, försämrad kvalitet och betydande ekonomiska förluster för skogsägaren, säger Christer Kalén, viltspecialist på Skogsstyrelsen, i en skriftlig kommentar.

Inget blev godkänt

Enligt Skogsstyrelsen klarade inget av 19 inventerade älgförvaltningsområden gränsen för godkänt, där maximalt fem procent av stammarna ska ha skador från senaste året, eller 2 procent i svagare marker. Vissa områden i Jämtland har skador på varannan tall under senaste året.

– Alla involverade aktörer behöver inse allvaret i situationen och nu göra kraftiga och samordnade ansträngningar i de flesta av de inventerade områdena, säger Christer Kalén.

Rapporten finns tillgänglig här.

LÄS OCKSÅ: Varannan ungtall i Svealand har betesskador

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen