Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 10 april 2019

Rekordorder till Martinsons

Martinsons ska leverera och montera stommen till Skellefteås nya kulturhus. Det är företagets enskilt största order någonsin.

 Martinsons får stororder till bygget av Skellefteås kulturhus.
Martinsons får stororder till bygget av Skellefteås kulturhus. FOTO: Martinsons

Martinsons har säkrat sin enskilt största order genom tiderna. Det handlar om leverans och montage av stommen till Skellefteås kulturhus. En order som är värd närmare 100 miljoner kronor.

20 våningar

Skellefteås kulturhus kommer att bli cirka 75 meter högt och byggs i 20 våningar. För Martinsons del omfattar volymerna i ordern cirka 10 000 kubikmeter KL-trä och 2 200 kubikmeter limträ.

– Vi vinner mark inom segment som idrottshallar, affärslokaler och skolor. Här är vår erfarenhet av att hantera planering, produktion och konstruktionslösningar i större projekt oerhört värdefull, säger Jesper Åkerlund, vd på Martinsons Byggsystem i ett pressmeddelande.

 Jesper Åkerlund, vd på Martinsons Byggsystem.
Jesper Åkerlund, vd på Martinsons Byggsystem. FOTO: Martinsons

Råvara från regionen

Produktionen inleds på Martinsons fabrik i Bygdsiljum utanför Skellefteå under april. Montaget påbörjas i juni och beräknas sedan pågå i närmare ett och ett halvt år.

– Skogsägarna i regionen bidrar med råvaror och vi bidrar med våra kunskaper tillsammans med totalentreprenören Hent och flera andra aktörer, säger Jesper Åkerlund.

 Skiss av den blivande foajén i Skellefteå kulturhus.
Skiss av den blivande foajén i Skellefteå kulturhus. FOTO: Martinsons

Lagrar koldioxid

Martinsons hävdar att byggdelarna som levereras till bygget av Kulturhuset kommer att binda närmare 9 000 ton koldioxid under sin livstid, vilket enligt företaget motsvarar drygt 13 000 personers flygresor tur och retur mellan Stockholm och New York.

– Det visar hur stor skillnad som byggsektorn kan göra redan i dag med olika metoder för byggande och olika material, säger Jesper Åkerlund.

LÄS MER: Uppåt för Martinsons – personalen får dela på 5 miljoner

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen