Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 3 september 2018

Rekordmånga flygtimmar för frivilligflyget

Brandflyget har haft fullt upp i sommar. Mer än fem gånger så många flygtimmar än normalt har Frivilliga flygkåren, FFK, spenderat i luften.

 Frivilliga flygkåren har upptäckt många skogsbränder i ett tidigt skede i Sommar. Skogsbranden väster om Färila utvecklade dock flera olika brandhärdar på bred front.
Frivilliga flygkåren har upptäckt många skogsbränder i ett tidigt skede i Sommar. Skogsbranden väster om Färila utvecklade dock flera olika brandhärdar på bred front. FOTO: Torbjörn Esping

Det var torkan och brandrisken under sommaren som gjorde att brandflyget var i luften så många timmar, 5 000 jämfört med de normala 1 000 timmarna, skriver SVT Väst. Bara i Västra Götaland upptäcktes 87 bränder från luften.

Läs mer: Italienska vattenbombarna lastar 6 200 liter vatten

Svårt täcka in

Runt 20 000 frivilligtimmar räknar man med att piloterna lagt ner i sommar. Och det har varit svårt att täcka in alla områden FFK flyger över.

– I år har det varit ett gränsfall, blir det mer än i år så tror jag det blir tufft, säger Magnus Falck, chefspilot i Frivilliga flygkåren i Västra Götaland.

Läs mer: Ytterligare brandflyg kan komma till Sverige

Upptäckte många bränder

Men arbetet är viktigt och ger resultat. Över hela landet har flyget upptäckt 325 bränder i ett tidigt skede, jämfört med 51 förra året. När branden är upptäckt är uppgiften att larma och sedan hjälpa räddningstjänsten på plats, till exempel genom att dirigera dem rätt från luften.

Läs mer: ”Det finns all anledning att diskutera brandflyg”

Relaterade artiklar

Till toppen