Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 30 augusti 2018

Rekord och ras för skogsmarkspriser

Skogsmarkspriserna har rasat i norra Sverige det senaste halvåret. Samtidigt noteras rekordnivåer i övriga Sverige. 

 Nu är genomsnittspriset hela 629 kronor per skogskubikmeter för skogsmark i södra Sverige.
Nu är genomsnittspriset hela 629 kronor per skogskubikmeter för skogsmark i södra Sverige. FOTO: Mostphotos

LRF Konsult har sammanställt sina försäljningar av skogsfastigheter under 2018 fram till och med juni. Statistiken för norra Sverige visar ett stort ras på dryga sju procent. 

– Det är förvånande att skillnaden mellan södra och norra Sverige är så stor. Och att den har ökat under senare år, säger Markus Helin chefsmäklare på LRF Konsult.

”Hösten blir avgörande”

Han påpekar att det inte är säkert att priserna för helåret kommer att vara lika dåliga. Det har varit en del svårsålda fastigheter från 2017, som fått ett lägre pris, som kommit med i statistiken. Prisbilden kan ändras under nästa halvår. 

– Hösten blir avgörande. I norra Sverige är det nu som marknaden verkligen tar fart. 

Anledningarna till den sämre prisutvecklingen i norra Sverige kan vara flera, tror LRF Konsult.

– Det ska vara en skillnad i pris beroende på lägre tillväxt i skogen. Men att den är så stor kan bero på att det finns en högre kapitaltäthet i södra Sverige. Där finns det också mer tätortsnära skogsmark.

Högsta prisnivån i söder sedan 1995

Eftersom det bor fler människor i södra och mellersta Sverige har högkonjunkturen också skapat mer kapital där, som många väljer att placera i skogsmark. Det driver priserna uppåt. Nu ligger de på rekordnivåer i södra och mellersta Sverige. 

– I reala priser har nivån aldrig varit så hög i södra Sverige sedan vi började föra statistik 1995. I nominella priser är det också rekord i Mellansverige och i riket som helhet. 

 Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult.
Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult. FOTO: Pressbild

Nu är genomsnittspriset hela 629 kronor per skogskubikmeter för skogsmark i södra Sverige. Det är en ökning med 1,3 procent det senaste halvåret.

– De höga priserna beror bland annat på att det har varit väldigt låga räntor under lång tid, att man får bra betalt för skogsråvaran, att det finns mycket kapital i systemen och att skogsägare generellt sett är lågt belånade.

Fortsatt stark marknad

Det gör att skogsägare ofta kan köpa till grannfastigheter när möjlighet ges. I mellersta Sverige har priserna det senaste halvåret stigit med dryga fem procent.

Det är framför allt området kring Värmland och nordvästra delen av Västra Götaland som bidrar till uppgången. Där har det tidigare sålts fastigheter till låga priser, trots höga avkastningsvärden. Det har kanske marknaden börjat kompensera för nu.  

LRF Konsult menar att marknaden för skogsmark är fortsatt stark och att skogsmark kommer att handlas kring de nivåer vi ser idag, även under resten av året. Riksbanken kommer snart också med besked om räntan. Det kan ge nya signaler till marknaden. 

”Långsam räntehöjning att vänta”

– Riksbanken prognostiserar att man sakta ska börja höja räntan i slutet av året. Det ska bli spännande att på sikt se hur marknaden reagerar på det. Högst troligt ligger en långsam räntehöjning redan diskonterad i marknaden, men räntan har varit låg så länge att det kan vara intressant att följa det psykologiska signalvärdet av en långsam höjning, säger Markus Helin.

LÄS MER: Skogsmarkspriserna stiger mest i norr

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen