Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 14 July

Råvara från bär kan bli nya produkter

Solskydda dig med blåbär. Förpacka med lingon och borsta tänderna med hjortron. Forskare på bland annat Luleå tekniska universitet tror på en lysande framtid för tidigare kasserade delar av våra omtyckta bär.

 Blåbär är inte bara nyttigt att äta - i framtiden kan de kasserade delarna bli en vitamininjektion för industrin i norr.
Blåbär är inte bara nyttigt att äta - i framtiden kan de kasserade delarna bli en vitamininjektion för industrin i norr.

Det är det skyddade vaxlagret som finns runt vilda arktiska bär som just blåbär, lingon och hjortron som tilldrar sig forskarnas intresse. I dag ses vaxet som restprodukt av bärindustrin och kasseras – men det skulle kunna bli en värdefull råvara inom helt andra områden.

Använda spillet

– Vi vill visa på potentialen för bärvax. Dessa unika egenskaper kan vi använda för nya nischade produkter. Bärvax kan till exempel ge kosmetiska produkter fördelar som skydd mott UV-strålning och antibakteriella egenskaper, säger Roberts Joffe, professor i polymera kompositmaterial vid Luleå tekniska universitet.

Det är ur spillet från bärindustrin som vaxet är tänkt att utvinnas. Och det är inte bara i kosmetiska produkter det skulle kunna användas utan även i tandvårdsprodukter, förpackningar och nya kompositmaterial.

Nya produkter

Förutom Luleå tekniska universitet deltar Uleåborgs universitet i Finland och norska forskningsinstitutet NIBIO i projektet som har en budget på en miljon euro, till 65 procent finansierat av EU. Den svenska insatsen blir att ta reda på hur material som är tillverkade av bärvax klarar olika belastningar och temperaturer. Främsta målet med hela projektet är att utveckla nya produkter och öka konkurrenskraften för företag i den arktiska regionen.

– Vi vill kunna visa exempel på befintliga produkter som lokala företag producerar som skulle bli bättre med hjälp av bärvax och visa att aktiska bär är en skatt som vi bör ta till vara. En produkt baserad på vilda bär som producerar i Skandinavien borde också ha bra förutsättningar att bli ett starkt varumärke, säger Joffe.

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen