Rätt skött skog kan ge klirr i kassan
En välskött skog får en högre andel timmer – timmer som sågverket kan skapa ett större mervärde av.
– Vi analyserar råvaran noga för att hitta effektivaste användning och matcha mot det kunderna vill ha, säger Marlene Bergström, platschef på Setra i Malå.
Setra i Malå ligger i norra Västerbottens inland, på gränsen till Norrbotten. Här har det funnits sågverk ända sedan 1946.
– Vi ligger mitt i ett helt fantastiskt råvarubälte, konstaterar Marlene Bergström.
Vid Setra i Malå sågas det 100 procent furu och Marlene bergström menar att den långsamt växande norrländska furan har en alldeles speciell kvalitet.
– Jag skulle vilja påstå att vi har en helt unikt fin kvalitet på råvaran här uppe. Här finns en kviststruktur och en styrka som man inte hittar längre söderut, förklarar hon.
Mellantoppstock
För att få ut mesta möjliga värde ur råvaran analyseras den i förhållande till vad kunderna efterfrågar.
– Vi för ofta en intensiv diskussion med kunderna för att hitta fram till vad som passar bäst, säger Marlene Bergström.
Rotstocken blir ofta vanliga sågade trävaror som exporteras till exempelvis Nordafrika. Den norrländska furan blir inte heller lika lång som i södra Sverige. Därför blir den övre delen av stammen ett mellanting av mellanstock och toppstock. Marlene kallar den helt enkelt mellantoppstocken.
– Mellanstoppstocken är mest efterfrågad just nu. Det nästan skriks efter den, säger hon.
På grund av att den har mycket färskkvistar passar mellanstoppstocken ofta bättre för exempelvis möbeltillverkning eller annan vidareförädling.
Lägga pussel
Traditionellt har rotstocken varit den mest efterfrågade delen på träden, men numera har värdet jämnats ut mellan rotstock och mellantoppstock.
– För oss handlar det väldigt mycket om att lägga pussel så att vi får ihop affären för alla delar av trädet, förklarar hon.
För Setra i Malå har mellantoppstocken vanligtvis en diameter på 16 – 22 centimeter. För aktiva skogsägare med välskötta skogar kan gallringar därför bli ännu intressantare.
– Ja gallringar kan faktiskt bli väldigt bra ”mellantoppstockar”, menar Marlene Bergström
Förädling
Förutom sågen och justerverket har Setra i Malå också ett hyvleri och en impregneringsanläggning. Tanken är att vidareförädla råvaran och skapa mervärde på produkten redan från sågverket. Nästan en fjärdedel av den sågade trävaran, eller 45 000 kubik, hyvlas. Den blir golv, paneler, trall och reglar.
– Det handlar egentligen om allt du kan hitta på en bygghandel och det mesta säljs här i Sverige och Norge, säger Marlene Bergström.
LÄS MER: Sågverk får ny ägare
FAKTA: Setra Malå
• Cirka 100 anställda
• Sågverk, justerverk, hyvleri och impregneringsanläggning
• Sågar 100 procent furu
• Köper in cirka 430 000 m3 timmer per år
• Levererar ut cirka 170 000 m3 sågade trävaror
• Producerar 45 000 m3 förädlade trävaror
Kommentarer
Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.