Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 25 september 2019

Rätt läge för sammanslagning av skogsägarföreningar

Flera år med svaga resultat för Norrskog och en kraftig uppvärdering av skogsinnehavet är två viktiga anledningar till fusionen mellan Norrskog och Norra.

 Norrskog lägger ner sågverket i Östavall inför samgåendet med Norra.
Bild 1/4 Norrskog lägger ner sågverket i Östavall inför samgåendet med Norra. FOTO: Tina Stafrén/Norrskog
 Stig Högberg, ordförande Norrskog.
Bild 2/4 Stig Högberg, ordförande Norrskog. FOTO: Norrskog
 Torgny Hardselius, ordförande i Norra.
Bild 3/4 Torgny Hardselius, ordförande i Norra. FOTO: Erland Segerstedt
 Olle Söderström, VD för Norrskog,
Bild 4/4 Olle Söderström, VD för Norrskog, FOTO: Emmelie Hedenström

Styrelserna för skogsägarföreningarna Norra och Norrskog har beslutat att föreslå sina respektive extrastämmor, som hålls i februari, att bilda en ny stor skogsägarförening. Den nya föreningen, som ännu inte har något namn, kommer att få 28 000 medlemmar och geografiskt täcka de fyra nordligaste länen med undantag för landskapet Härjedalen.

Måste göra något

Processen som lett fram till förslaget om fusion har pågått i närmare ett år och i slutet av augusti kom beslutet om att bilda en gemensam förening. Att sammanslagningen blir av just nu beror bland annat på att Norrskog under flera år dragits med svaga resultat.

– Vi har varit i en situation där vi måste göra något och när vi började diskussionerna med Norra om eventuella samarbeten blev det tydligt att en total sammanslagning ger de riktigt stora fördelarna, säger Stig Högberg, ordförande för Norrskog.

Dolda tillgångar

När föreningarna nu går samman kan de göra det som två likvärdiga parter där skogsägarnas insatta kapital har lika stort värde i båda föreningarna trots att Norrskog visar upp mycket sämre resultat. Det beror på att Norrskogs innehav på ungefär 23 000 hektar produktiv skogsmark kraftigt värderas upp inför samgåendet. I senaste årsredovisningen hade skogsinnehavet ett värde av 89 miljoner kronor.

– Nu lyfter vi fram det fulla värdet på våra dolda tillgångar, säger Olov Söderström, VD för Norrskog.

Enligt Torgny Hardselius, ordförande i Norra, har det gjorts en första värdering av Norrskogs skogsinnehav, men han vill inte avslöja det nya värdet.

– Det ska göras ytterligare en värdering innan vi vill gå in exakt på vad skogen är värd, säger han.

Sågverk lägg ner

I samband med sammanslagningen har Norrskog också beslutat att koncentrera den industriella verksamheten till sågverket i Hissmofors. Det får till följd att sågverket i Östavall kommer att läggas ner. Totalt är det cirka 80 arbetstillfällen som försvinner vid nedläggningen av Östavalls sågverk. De huvudsakliga skälen till att Norrskog väljer att satsa på sågverket i Hissmofors är råvarubasen med stora avverkningspotentialer i inlandet, bättre logistikförutsättningar och de förädlingsenheter som finns i anslutning till sågverket.

Bygg för framtiden

Norrskogs svaga lönsamhet har framför allt berott på att en obalans mellan råvartillgång och sågkapacitet.

– Utifrån råvarusituationen finns det inte utrymme för att framåt investera i två sågverk eftersom den tekniska utvecklingen innebär att nya sågverksmaskiner blir mer och mer effektiva. För att den nya föreningen skall kunna fokusera på att bygga för framtiden offentliggör vi därför detta redan nu, även om en nedläggning inte är planerad att ske förrän tidigast sommaren 2020, säger Stig Högberg.

LÄS MER: Skogsägarföreningarna i norr går samman

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen