Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 9 maj 2019

Rätt att klaga på vägledning prövas i högsta instans

Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att pröva om det går att överklaga en vägledning som Skogsstyrelsen ger till skogsägaren i samband med en avverkning.

 Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva frågan om överklagan av vägledning om avverkning.
Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva frågan om överklagan av vägledning om avverkning. FOTO: Rolf Segerstedt

Först sa förvaltningsrätten nej. Sedan sa kammarrätten ja. Nu ska ärendet om huruvida det ska vara möjligt att överklaga en vägledning som Skogsstyrelsen ger till skogsägaren i samband med en avverkning avgöras i Högsta förvaltningsdomstolen.

– Eftersom vi har två domar från lägre instanser som pekar i olika riktningar, så är det bra att vi får möjlighet till ett avgörande i en principiellt viktig fråga genom att Högsta förvaltningsdomstolen nu meddelat prövningstillstånd, säger Emil Bengtsson, chef för Skogsstyrelsens distrikt i Göteborg.

Skogsstyrelsen gav information

Sakfrågan, som Land Skogsbruk tidigare skrivit om, gäller en avverkning öster om Göteborg från slutet av 2016 där Skogsstyrelsen gav en vägledning till skogsägaren i samband med avverkningsanmälan. Då gav Skogsstyrelsen information om vilken miljöhänsyn som skogsvårdslagen kräver.

Kan inte överklagas

Men den ideella naturvårdsorganisationen Skydda Skogen ansåg att skogen inte borde avverkas och vände sig till förvaltningsrätten. Beslutet från förvaltningsrätten kom i maj 2017, och innebar att vägledningen inte ska ses som ett beslut och således inte heller kan överklagas.

Ändrade domen

Då överklagade föreningen domen till kammarrätten som i oktober förra året ändrade domen. Kammarrätten ansåg att vägledningen i detta fall ska ses som ett beslut som är möjligt att överklaga.

Då beslöt Skogsstyrelsen alltså att man skulle överklaga domen till Högsta förvaltningsdomstolen som nu alltså gett beskedet att man beviljar prövningstillstånd.

Över 2 000 vägledningar

Under 2018 gjorde Skogsstyrelsen cirka 2 200 vägledningar nationellt om miljöhänsyn och åtgärder för återväxt efter avverkning.

Läs mer: Vägledning om avverkning får överklagasSkogsstyrelsen överklagar dom

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen