Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 29 juli 2017

Räkna med färre älgar i södra Sverige

Det finns inget som talar för talar för att älgstammen mår dåligt, men den kommer att minska i södra Sverige de kommande 20 åren. Det menar Christer Pettersson, sakkunnig i klövviltsfrågor på Naturvårdsverket.

 Christer Pettersson, ansvarig för viltförvaltning och klövvilt på Naturvårdsverket.
Christer Pettersson, ansvarig för viltförvaltning och klövvilt på Naturvårdsverket. FOTO: Naturvårdsverket

Christer Pettersson påpekar att det historiskt inte funnits så mycket älg i Sydsverige som under de senaste decennierna. Under 1930-talet sköts det cirka 3 000 älgar per år. Sedan slog det moderna skogsbruket igenom, och jaktsäsongen 1981-1982 sköts det hela 174 000 älgar.

Efter det har kurvan pekat nedåt, mot omkring 90 000 fällda älgar per år. Christer Pettersson tror att utvecklingen kommer att fortsätta.

– Med tanke på att stammen successivt gått tillbaka i 30 år, så är det inte troligt att vi kommer att ha lika mycket älg i södra Sverige om 20 år, säger Christer Pettersson.

Älgar verkar friska

Skälen till tillbakagången är foderbrist, konkurrens från annat klövvilt och klimatförändringar. Han menar att det är sannolikt att detta redan påverkat slaktvikterna på älg i olika områden ända upp till Västerbotten.

Men enligt Christer Pettersson finns det inget som tydligt pekar på att älgarna mår dåligt. Vikten i sig är inte så viktig.

– Det avgörande är älgarnas hälsa, och jag har ännu inte sett så mycket negativ påverkan. Exempelvis att älgarna ändrat beteende, börjat uppehålla sig nära tätorter eller är allmänt svaga och sjuka, säger Christer Pettersson.

Relaterade artiklar

Till toppen