Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 september 2018

Prototyp gav skydd mot vedskott

Organisationen Säker Skog modifierade klingskyddet på motorröjsågen så att det skyddar mot så kallade vedskott. Nu har skogsägaren och röjsågsinstruktören Johan Emanuelsson testat skyddet i praktiskt röjningsarbete.

 Skogsägaren och röjsågsinstruktören Johan Emanuelsson svetsade fast en grov spik på klingskyddet, enligt Säker Skogs förlaga.
Skogsägaren och röjsågsinstruktören Johan Emanuelsson svetsade fast en grov spik på klingskyddet, enligt Säker Skogs förlaga. FOTO: Privat

Land Skogsbruk tidigare berättat om risken att råka ut för vedskott i samband med röjning. Det innebär att en vedtrissa, i hög hastighet, slungas i väg och träffar sågförarens kropp. Det var det som hände Johan Emanuelsson, vilket ledde till en svår knäskada och flera veckors sjukskrivning.

Prototyp

Efter olyckan studerade Tomas Gullberg, verksamhetsledare på Säker Skog, fenomenet. Resultatet blev en prototyp av ett modifierat klingskydd som ska styra vedtrissorna bort från föraren. Nu har Johan Emanuelsson testat prototypen i praktiskt röjningsarbete.

– Den har fungerat bra och jag har märkt av en tydlig skyddseffekt, säger han.

Blir bredare

En farhåga har varit att extraskyddet (modifieringen) skulle vara i vägen vid röjning.

– Klingskyddet blir ju lite bredare så är det trångt mellan stammarna kan det vara lite i vägen, men det stör mindre än jag trodde, säger Johan Emanuelsson.

LÄS MER: LRF Premium – Så undviker du att skadas av vedskott vid röjning

 Spiken styr undan vedtrissor som skulle kunna slungas från klingan mot föraren.
Spiken styr undan vedtrissor som skulle kunna slungas från klingan mot föraren. FOTO: Privat

Verktyg

Samtidigt fungerar extraskyddet som en krok och kan i viss mån användas för att dra undan avkapade stammar under arbetets gång, konstaterar han.

Extraskyddet har i dagsläget tagits fram i forskningssyfte. Att på egen hand göra något liknande avråder Johan Emanuelsson och Säker Skogs Tomas Gullberg ifrån.

Garantin äventyras

– Ändrar man på ett klingskydd blir det ju inte längre godkänt och då gäller ju till exempel inte garantin, säger Johan Emanuelsson.

Säker Skog har rapporterat sina nya rön om vedskott och om sin prototyp till en större röjsågstillverkare.

LÄS MER: Träffades av träbit i hög hastighetLÄS MER: Säker skog på gång med tester

Relaterade artiklar

Till toppen