Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 22 oktober 2019

Priset på virke vänder nedåt

Priset på leveransvirke sjunker för första gången på tre år. Men det finns skillnader mellan olika regioner.

 Priset på leveransvirke sjunker i landet.
Priset på leveransvirke sjunker i landet. FOTO: Gunnar Andersson

För första gången sedan 2016 sjunker priserna på både sågtimmer och massaved under tredje kvartalet i år. Sågtimmerpriset minskade med 5,5 procent och massavedspriset med 4,7 procent jämfört med kvartalet innan, och minskningen är störst i södra Sverige. Det visar ny statistik från Skogsstyrelsen, och avser leveransvirkespriser.

Nedgången har ökat

Sedan förra kvartalet har prisnedgången på sågtimmer, som startade redan då, ökat. Den är som störst i region syd, med ett minskat pris med 8,5 procent, sedan följer region mellan, med 5,2 procent. I norr, däremot, ökade priset med 1 procent.

– Vi såg indikationen under föregående kvartal, men nu ser vi en bredare och tydligare trend att priserna överlag är på väg ned och särskilt syns detta i södra delarna, säger Sebastian Constantino, statistiker på Skogsstyrelsen.

Sämre jämfört med ifjol

För sågtimmer ser siffrorna för det tredje kvartalet, jämfört med förra året, ut att minska med 7,4 procent för hela landet, region syd 9,3, i region mellan 9,7 procent och med 1,1 procent i region nord.

Massavedspriset nedåt

Under de två första kvartalen i år var massavedspriserna oförändrade eller steg svagt, men de vänder nu nedåt. Störst prisminskning syns i Mellansverige, med 6,7 procent och i Sydsverige minskar priset med 2,6 procent. Däremot ökar massavedspriset i region nord med 2,6 procent.

Jämfört med tredje kvartalet förra året har priset på massaved dock ökat med 2,4 procent i hela landet. Men skillnaderna är stora regionalt, i Sydsverige ökade priset med bara 0,7 procent och i Mellansverige med 1,7 procent. I region nord hade priset dock ökat med 14,5 procent.

Fakta: De olika regionerna:

Region nord: Norrbotten, Västerbotten, Jämtland (inte Härjedalen) och Västernorrland.

Region mellan: Härjedalen, Gävleborg, Dalarna, Värmland, Örebro, Västmanland, Uppsala, Stockholm, Södermanland, Skaraborg, Göteborg och kommunerna Dals-Ed, Bengtsfors, Åmål, Färgelanda och Mellerud.

Region syd: Kommunerna Vänersborg, Trollhättan, Lilla Edet, Alingsås, Ale, Lerum, Vårgårda, Herrljunga, Bollebygd, Borås, Ulricehamn, Mark, Svenljunga och Tranemo. Länen Östergötland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Blekinge, Gotland, Halland och Skåne.

Läs mer: Mellanskog sänker virkesprisernaPriset rasar för timmer och pappersmassaPriset för leveransvirke fortsatte ner

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen