Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 15 maj 2019

Priserna stiger på svenska skogsfastigheter

Priserna på svenska skogsfastigheter fortsätter att öka. Det menar fastighetskonsulten Svefa i en ny rapport.

 Priserna på svenska skogsfastigheter fortsätter att öka.
Priserna på svenska skogsfastigheter fortsätter att öka. FOTO: LRF Konsult

Fastighetskonsulten Svefa har i sin årliga rapport, Svensk Fastighetsmarknad Fokus Skog, presenterat färsk statistik på den svenska skogsfastighetsmarknaden. Enligt rapporten har priserna på skogsfastighetsmarknaden visat en uppgång i hela landet under 2018, med undantag för Uppsala och Gotlands län, som ligger kvar på samma nivå som föregående år. Den genomsnittliga prisutvecklingen för skogsfastigheter i hela Sverige är en höjning med cirka 5,6 procent.

Mest upp i söder

Mest har skogsfastighetspriserna gått upp i södra Sverige där priserna har ökat med 6,9 procent, jämfört med 4,5 procent föregående period. I mellersta Sverige har skogsfastighetspriserna ökat med 4,8 procent jämfört med föregående års ökning om 5,2 procent, och även i norra Sverige har prisutvecklingen varit positiv med en ökning på 4,6 procent jämfört med en ökning på 1,9 procent föregående år.

Rekord i Östergötland

De län som uppvisar den bästa prisutvecklingen är Östergötland där skogspriserna nådde rekordnivå i Svefas undersökning. Gävleborg uppvisar den högsta prisnivån under 2000-talet där de högsta priserna återfinns runt Bollnäs och Hudiksvall. Förklaringen till de ökande skogsfastighetspriserna är enligt Svefa en god efterfrågan på virkesmarknaden som skapat prisuppgång på virke och därmed en investeringsvilja.

Även ökad omsättning

Svefa skriver också i sin rapport att transaktionsvolymen för skogsfastigheter, det vill säga hur mycket pengar som totalt har omsatts på marknaden, ökade med 12 procent under 2018 för riket som helhet. Transaktionsvolymen hade en stark ökning i södra Sverige med 26 procent. Även norra Sverige visar en ökning med 7 procent medan transaktionsvolymen i mellersta Sverige har minskat med 0,5 procent.

LÄS MER: Svensk Fastighetsmarknad Fokus Skog

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen