Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 september 2018

Prioriterar bland områden

Den ekonomiska ersättningen för brandskadad skog som blir naturreservat kommer att tas från Naturvårdsverkets ordinarie anslag.

– Det finns i dagsläget inga extra pengar för naturreservat efter sommarens bränder, säger Maria Taberman, naturvårdshandläggare på Naturvårdsverket.

 Inga extra pengar finns för nya reservat, och länsstyrelsen kommer att behöva prioritera.
Inga extra pengar finns för nya reservat, och länsstyrelsen kommer att behöva prioritera. FOTO: Per Groth

Markägarnas ersättning för brandskadad skog som blir naturreservat hämtas från Naturvårdsverkets ordinarie budget. Det betyder med största sannolikhet att alla brandskadade områden som länsstyrelserna har inventerat inte kommer att bli naturreservat.

– Länsstyrelserna kommer att behöva prioritera bland alla områden, dels när det gäller vilka naturvärden som ska skyddas och dels eftersom vi har en begränsad budget, förklarar Maria Taberman.

Snabbt besked

För Naturvårdsverket är det avgörande att markägaren är positivt inställd till att skydda marker inom de områden som brunnit sommaren 2018. Maria Taberman menar också att det är viktigt att myndigheterna samverkar så att markägarna kan få besked snabbt om skydd är aktuellt.

Förhandlar med markägare

Nya naturreservat initieras genom att länsstyrelserna inventerar naturvärdet på olika områden. Därefter upprättar man en ekonomisk värdering av området med utgångspunkt från hur pågående markanvändning påverkas av reservatsbildningen. Naturvårdverket förhandlar sedan med markägaren och betalar ut ersättningen.

– Det är en viss process att bilda naturreservat och med erfarenhet från branden i Västmanland 2014 så är det sannolikt att ersättningen till markägarna kommer att betalas ut först nästa år, säger hon.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen