Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 13 augusti 2018

Polska medier: Genuskurser sänkte svensk brandberedskap

I polska nyhetsmedier florerar påståendet att Sverige inte har råd med brandbekämpning på grund av genuskurser för brandmännen. Ett påstående som är fel, enligt SVT:s Faktakollen.

 Bilder från Färila där utländska brandmän kämpade med svenska skogsbränder.
Bilder från Färila där utländska brandmän kämpade med svenska skogsbränder. FOTO: Torbjörn Esping

Den polska tv-kanalen Poland Daily påstår att Sverige har lagt stora pengar på obligatorisk genusutbildning för brandmän istället för att införskaffa brandresurser. På Twitter har Poland Daily publicerat följande påstående: ”Sverige behövde hjälp då landet saknar brandbekämpningskapacitet, då man har prioriterat att lägga pengar på migration och utbildning i genusteori.”

Största brandinsatsen

SVT:s Faktakollen har granskat påståendet som bland annat har twittrats ut och fått stor spridning i sociala medier. Det stämmer, skriver sajten, att den största brandinsatsen i Sverige har genomförts i Sverige, med helikoptrar, brandflygplan, övrig brandutrustning och personal från Turkiet, Polen, Österrike, Portugal, Italien, Danmark, Litauen, Tyskland, Frankrike, Finland och Norge, skriver Faktakollen.

Där ingick 139 polska brandmän och 44 fordon som kom till Sveg den 22 juli för att hjälpa den räddningstjänsten med släckningsarbete. Två veckor senare återvände brandstyrkan hem.

Publicerade tv-inslag

Därefter publicerade den polska regeringstrogna tv-kanalen Telewizja Republika, eller Republika, ett inslag där dels de hemkomna brandmännen hyllades, dels påstods det att skogsbränderna i Sverige har spridit sig då Sverige har försummat att uppbyggnaden av en egen kapacitet för att släcka bränder.

Det stämmer att utbildning har ägt rum om jämställdhet. Men det har inte påverkat beredskapen, uppger räddningstjänsten och MSB.

– Och det ena utesluter inte det andra, att man har lagt pengar på att diskutera mänskliga rättigheter och jämställdhet har inte på något sätt bidragit till att minska vår beredskapsproduktion i landet, säger Ida Texell, förbundsdirektör och räddningschef på Brandkåren Attunda, till SVT Nyheter Inrikes.

Ingen obligatorisk utbildning

Någon obligatorisk genusutbildning finns heller inte inom räddningstjänsten, tvärtemot vad den polska tv-kanalen uppger. Men det finns moment i jämställdhet och mångfall på ett fåtal timmar i grundutbildningen Skydd mot olyckor, som MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ger.

”I dag finns inte heller någon obligatorisk genusutbildning inom varken brandförsvaret eller Försvarsmakten”, uppger Faktakollen.

LÄS OCKSÅ: Brandmän överväldigade av välkomnandet

Relaterade artiklar

Till toppen