Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 24 november 2017

Politikernas svek gör regelverket i skogen osäkert

Skogsägaren som varsamt skött sin skog straffas nu genom att den välskötta skogen kan klassas som nyckelbiotop. Med det kanske avverkningsstopp med en oklar kompensation från staten.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Det har under en lång tid varit konflikter om hur skogen ska användas. Det har sett lite olika ut beroende på tidsperioden och vem de har stått emellan. Men grundläggande har varit att skogsbrukets intresse av att producera skog har stått emot miljöintresset.

Går vi långt tillbaka i tiden styrdes bolagsskogsbruket av en generation jägmästare som över huvud taget inte förstod frågan. Äldre läsare minns nog hormoslyrdebatten om skogsbolagens flygbesprutning av lövsly.

Det är fyrtio år sedan metoden förbjöds och skogsbrukets syn på miljöfrågorna har helt förändrats sedan dess. Men konflikten mellan produktion och miljö finns kvar och den har i allt högre grad drabbat familjeskogsbruket.

Familjeskogsbruket ägnade sig aldrig åt flygbesprutning eller hade stora kalhyggen, som var en annan kritik mot skogsbruket. Men den gamla, varsamt och väl skötta skogen som kanske är mer typisk för en mindre intresserad skogsägare ger oftare intressanta miljövärden. Tidigare har det glatt skogsägaren och de som besöker hans skog.

Nu straffas skogsägaren genom att hans välskötta skog kan klassas som nyckelbiotop. Och det kan betyda avverkningsstopp med en oklar kompensation från staten.

Det är naturligt att det finns de som vill skydda mer skog och de som sätter produktionen högre. Det är också naturligt att det finns en debatt mellan de här grupperna. Men till slut måste våra valda politiker lägga fast en politik som väger av intressena och se till att enskilda behandlas på ett rättssäkert sätt.

Och här har våra politiker svikit. Miljöpartiet har i regeringen drivit igenom en satsning på inventering av nyckelbiotoper. Det kommer betyda att en allt större skogsareal klassas som nyckelbiotop. Den utmärkta reportageserien i Land Skogsbruk har tydligt visat att det betyder oklara, men sannolikt stora förluster för skogsägaren.

Det har ganska länge stått klart att miljöminister Karolina Skog och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har olika syn i frågan. Men i stället för en gemensam linje, som dessutom kan samla en majoritet i riksdagen, är konflikten olöst och ger otydliga svar som resultat.

Skogsbruket får leva med att miljöintressen kommer att ifrågasätta. Men man borde kunna lita på att politikerna sätter upp ett rimligt och rättssäkert regelverk.

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen