Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 11 maj 2019

Politikerna om skogen inför EU-valet

Land Skogsbruk har frågat ut de svenska EU-politikerna om skogens betydelse inför EU-valet.

Frågan vi ställt till partiernas kandidater till EU-valet den 26 maj är: Vilken roll anser du att skogen har i klimatfrågan och hur kan EU stärka denna roll? Här är deras svar.

Moderaternas Tomas Tobé:

 Tomas Tobé (M).
Tomas Tobé (M). FOTO: riksdagen

– Skogen är det gröna guldet som bidrar med förnybar energi och vi kan använda mer trä vid byggnation till exempel. Skogen är också viktig som kolsänka. Men det är viktigt att vi försöker hålla så mycket som möjligt av skogspolitiken nationell. Jag vill vara en grindvakt mot att EU får mer makt över svensk skog.

Feministiskt Initiativs Soraya Post:

 Soraya Post (FI).
Soraya Post (FI).

– EU bör ta fram en skogscertifiering, forska om hållbara skogsprodukter och besluta om ökat naturskydd av skog. Utanför dessa skyddsområden bör länderna själva reglera skogsbruket eftersom förutsättningarna är olika.

Kristdemokraternas Sara Skyttedal:

 Sara Skyttedal (KD).
Sara Skyttedal (KD). FOTO: Gunilla Ander

– Genom att inte motverka ett aktivt skogsbruk eftersom växande skogar binder mest koldioxid. Där har Sverige en stor uppgift i att se till att exportera våra goda idéer till andra länder.

Miljöpartiets Pär Holmgren:

 Pär Holmgren (MP).
Pär Holmgren (MP). FOTO: Miljöpartiet

– Skogen spelar en viktig roll i omställningen. Den är viktig för att binda kol men också en viktig resurs, vi vill till exempel att mer ska byggas i trä och vi vill satsa på forskning och innovation.

Sverigedemokraternas Peter Lundgren

 Peter Lundgren (SD)
Peter Lundgren (SD) FOTO: Riksdagen

– Skogen har en viktig roll som kolsänka, inte minst tack vare en förnuftig svensk modell för skogsbruk. Här ska EU avhålla sig från överstatliga regleringar.

Vänsterpartiets Malin Björk:

 Malin Björk (V).
Malin Björk (V). FOTO: Agnes Stuber

– Vi vill ha en nationell skogspolitik, då får vi bäst utfall för både skogsbrukare, miljön och klimatet. Byråkrater i Bryssel ska inte definiera om vi ska producera biobränslen eller inte, och vilka arealer som ska skyddas.

Liberalernas Karin Karlsbro:

 Karin Karlsbro (L).
Karin Karlsbro (L). FOTO: Liberalerna

– För att rädda klimatet kommer det inte att räcka att kraftigt reducera utsläppen av växthusgaser. Vi måste också få till negativa utsläpp. Här spelar en ansvarsfull jordbruks- och skogspolitik en viktig roll och det behövs ett långsiktigt mål för att öka kolsänkan i skog och mark. EU bör dessutom satsa på forskning kring innovativa metoder att ta ut och lagra koldioxid.

Socialdemokraternas Jytte Guteland:

 Jytte Guteland (S).
Jytte Guteland (S). FOTO: Anders Löwdin

– Vi ser att skogsbruket har dubbel roll i framtiden, både som klimatverktyg och i bioekonomin. Bränsle från skogen är ett hållbart alternativ till exempelvis bränsle som baseras på palmolja. Men skogsbruket måste vara på tå och inte behandlas med silkesvantar.

Centerpartiets Fredrick Federley

 Fredrick Federley (C).
Fredrick Federley (C). FOTO: Gunilla Ander

– Skogen är superviktig, liksom ett aktivt skogsbruk. Men många i EU tror felaktigt att skogen tar upp mer koldioxid om den bara får stå. Därför måste skötseln av skogen förbli en nationell kompetens.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen