Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 11 juni 2018

Plantor värda miljoner i farozonen

Miljontals skogsplantor riskerar att frysa inne. Om inte regnet kommer snart kan planteringssäsongen vara över och plantor för miljoner riskerar att kasseras.

FOTO: Svenska Skogsplantor

Stora delar av Sverige är fortfarande lila på SMHI:s brandriskkarta och flera stora bränder har förstört skogsvärden för miljoner. Nu hotar torkan också skogsplantor och planteringsverksamheten. Det ligger miljontals plantor och väntar i frysarna på många plantskolor runt om i Sverige. 

– Det närmar sig ett krisläge. Vi har nog aldrig upplevt en sådan majmånad. Det är länge sedan det varit så här varmt och torrt under så lång tid, säger Yvonne Hedman Nordlander, vd på Bergvik Skog Plantor AB.

”Tappar i vitalitet”

De producerar mellan 60 och 65 miljoner täckrotsplantor varje år. Två tredjedelar, eller runt 40 miljoner, av dem sätts på våren.

– Vi har fortfarande kvar cirka två miljoner plantor i våra frysar som vi hoppas på att få ut innan midsommar. Det brukar vi lyckas med ett normalår. Vi kommer att förlänga vår-planteringssäsongen in i juli under rådande förhållanden.

– Risken är att plantorna måste kasseras. De tappar i vitalitet om de står för länge i frysen. 

Yvonne Hedman Nordlander berättar att det är viktigt att man följer företagets riktlinjer. Man ska ta väl hand om plantorna och djupplantera alla plantor för att komma åt den fukt som kan finnas i marken och samtidigt ha mindre gröndel ovanför marken.

– Det är alltid viktigt, men ännu viktigare när det är torrt. Det är också viktigt att kontrollera hur fuktigt det är i marken där man ska plantera på det djup plantan har sina rötter.

 Yvonne Hedman Nordlander, VD på Bergvik Skog Plantor AB.
Yvonne Hedman Nordlander, VD på Bergvik Skog Plantor AB. FOTO: Bergvik Skog

”Planterarna kvar i några veckor till”

Dessutom ska plantkartongerna öppnas, stå i skugga och helst täckas med skuggduk. 

Svenska Skogsplantor, Sveaskogs plantbolag, har också miljontals plantor på vänt i frysarna.  

– Jag förstår den enskilde skogsägarens oro, men jag rekommenderar ändå markägare att plantera. Det är fortfarande tillräckligt med fukt i marken för att plantan ska börja växa, säger Michael Wallberg, affärs- och verksamhetsutvecklare för skogsvård på Svenska Skogsplantor.

Han menar att skogsägare bör ha framförhållning i föryngringsarbetet, särskilt en vår som denna, och markbereda hösten innan en plantering. 

Plantföretagen har dock gott hopp om en regnig fortsättning.

– Kommer det ett regn har vi sett till att våra entreprenörer har kvar sina planterare i några veckor till, säger Yvonne Hedman Nordlander.

LÄS MER: Tallmysteriet – fallet med de förstörda toppskotten

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen