Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 16 maj 2019

Planerade för 15 000 fällor - fick bara tag i några hundra

Det är ont om verktyg i kampen mot granbarkborren, som väntas angripa i stor skala i år. I princip är det sök-och-plock som gäller.

 Fällan Trinet P kostar 3 500 kronor för ett 5-pack. Men nu är fällorna slut. En feromonampull mitt på ramen lockar till sig granbarkborrar. Nätet är behandlat med ett växtskyddsmedel. Granbarkborrar som kommer i kontakt med nätet dör inom ett dygn.
Fällan Trinet P kostar 3 500 kronor för ett 5-pack. Men nu är fällorna slut. En feromonampull mitt på ramen lockar till sig granbarkborrar. Nätet är behandlat med ett växtskyddsmedel. Granbarkborrar som kommer i kontakt med nätet dör inom ett dygn. FOTO: Marcus Hahmann

– Verktygslådan skramlar rätt så tomt, det stora verktyget vi har är sök-och-plock, säger Henrik Holmberg, skötsel- och entreprenörsutvecklare i Södra.

Svärmar snart

Efter den förra torra varma sommaren är det ovanligt många barkborrar som ska snart ska svärma och gå till angrepp mot nya friska träd.

– När det blir riktig värme kommer det att bli en massiv svärmning, och det är efter den som man skulle vilja dra i gång med sök-och-plock i stor skala.

Leta efter borrmjöl

Skogsägarna uppmanas leta efter granar med små högar av borrmjöl nedanför stammen. Det är inte lätt att se, men Södra har tagit fram en karta som visar på beståndsnivå var risken för angrepp är störst, och var skogsägaren kan börja leta.

Angripna träd ska avverkas snabbt och köras till industrin. Får träden stå kvar kan de bli basen för ytterligare en svärmning senare i sommar.

Ta moderdjuren

– Det gäller att hitta skadade träd i ett tidigt skede och få ut dem ur skogen. Och helst så snabbt att man får med sig moderdjuren också.

Begränsad tillgång

Förutom sök-och-plock är det ont om verktyg i kampen mot granbarkborren. Södra tänkte att medlemmarna skulle kunna köpa tyska fällor, där barkborrarna lockades att flyga in mot insekticidbehandlade skärmar. Men av de planerade 15 000 fällorna har det bara gått att få tag i några hundra.

– Vi trodde att det bara var att ringa och beställa, men det var det inte, det här är ny produkt och tillverkningen är begränsad, säger Henrik Holmberg.

Egna fällor

I brist på fällor skulle skogsägarna kunna tillverka eget så kallat fångstvirke, precis som vid angreppen efter stormarna Gudrun och Per. Det är ett träd som kapas och läggs upp i en gles välta och sprutas med insekticid.

Måste godkännas

Men dispensen för det enda godkända preparatet Forester kräver godkännande från FSC både internationellt och i Sverige. Bara att förbereda ansökan har tagit flera månader och ansökan skickades in förra veckan. Så ett eventuellt godkännande kommer för sent för att fångstvirket ska göra nytta.

– Alla typer av fällor är som bäst nu i början på säsongen innan det finns en massa andra doftkällor som lockar.

Slut på doftämne

För att fällorna ska locka granbarkborrar krävs en påse eller ampull med doftämne, feromon. Men det är slut.

Kemikalier nödlösning

Att gillra fångstvirke är arbetsamt och kräver administration: Fällan ska anmälas till kommunen sex veckor innan den sprutas. Och den som sprutar måste ha certifikat, vilket långt ifrån alla skogsägare har i dag.

– Att använda kemikalier är en sista nödlösning. Men det skulle vara verkningsfullt för nästa säsong om vi får en stor sommarsvärmning och mycket insekter i höst, säger Henrik Holmberg.

LÄS MER: Fler anmälde avverkning efter borrar och stormar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen