Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 15 april

Pionjärer studerar skogen på djupet

TÖREBODA

Naturbruksgymnasiet Sötåsens Naturbruksskola erbjuder numera en skoglig programfördjupning på särskoleprogrammet. Hittills har skogsundervisning enbart bedrivits som ett inslag i flera av skolans övriga utbildningar.

 Johan Janerstål (överst till vänster), Victor Börjesson, Viktor Standar och Joel Eklund under motorsågsutbildning på Sötåsens Naturbruksskola.
Johan Janerstål (överst till vänster), Victor Börjesson, Viktor Standar och Joel Eklund under motorsågsutbildning på Sötåsens Naturbruksskola. FOTO: Mats P Ostelius

Sötåsens Naturbruksskola i Töreboda, några mil norr om Skövde, erbjuder bland annat ett fyraårigt särskoleprogram med inriktning mot skog, mark och djur. Programfördjupningen skog startades så sent som i höstas.

– Att ha skog som programfördjupning på gymnasiesärskolan är vi ganska ensamma om i Sverige, vad jag vet. Vi anpassar utbildningen till elevernas intresse och förmågor så långt det är möjligt. Målet är att de ska bli anställningsbara, säger Johan Emanuelsson, lärare i ämnet skog på Sötåsen och ansvarig för den nya skogsutbildningen.

Hantering av såg

Oavsett inriktning är arbete med motor- och röjsågshantering ett viktigt inslag i utbildningen. Land Skogsbruk är med under ett arbetspass en råkall förmiddag i februari. Motormanuell gallring i medelålders granskog står på programmet. Victor Börjesson, för dagen armskadad, avstår motorsågsarbetet och kör i stället ut virke med traktor och huggarvagn.

– Jag går programfördjupningen lantbruk, men hade det funnits en skogsinriktning när jag började hade jag valt den. Jag vill jobba med skog och helst köra skotare, säger Victor Börjesson, som gör sitt tredje år på skolan.

Skogen viktig i flera ämnen

På Sötåsens Naturbruksskola är skogen viktig i fler sammanhang än i de renodlade skogsutbildningarna.

Ett uteklassrum används i undervisningen i flera olika kurser och vid terminsavslutningar.

I ämnet idrott och hälsa, där friluftsliv är en viktig del, har eleverna bland annat byggt vindskydd, utegym, motionsslinga, samarbetsbana, kolarkoja och uteklassrum.

Träna säkert arbet

Även Joel Eklund och Johan Janerstål går tredje året på lantbruksinriktningen. Båda uppskattar skogsarbetet i utbildningen.

– Man lär sig mycket nytt, säger Johan Janerstål.

– Det är kul att hugga ner träd med motorsåg, säger Joel Eklund, som också är medveten om riskerna i skogsarbete.

– Man tänker inte på allt hela tiden, säger han.

Kursansvarige Johan Emanuelsson instämmer och konstaterar att det gäller att nöta in en säker arbetsmetodik för att minimera riskerna.

– Det är som Joel säger, det är svårt att alltid tänka på alla detaljer. Eleverna måste få in säkerhetstänkandet som en rutin, det är vi lärare ansvariga för, säger han.

Skotarsimulator

Victor Standar går andra året och är den första eleven som har kunnat välja skog som programfördjupning. Vid sidan av arbete med motor- och röjsåg, samt körning med skolans traktor och huggarvagn, övar han skotning i simulatorer. I sin utbildning får han också möjlighet att köra riktiga skotare i ett samarbete med Naturbruksskolan Svenljunga.

Efter dagens arbetspass i skogen, och en välförtjänt lunchrast, visar Viktor Standar hur simulatorskotning går till. Utrustningen är helt nyinstallerad och övningen är ännu ovan för Viktor.

– Det är lite svårt, jag är inte van vid att köra maskin med tvåspak, säger han refererandes till skolans huggarvagn med femspak för kranmanövrering.

Många får jobb

I utbildningen ingår 22 veckors praktik på en arbetsplats, en viktig del i att göra eleverna anställningsbara. Anställningarna bygger i varierande grad på lönebidrag.

– I samverkan med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen bygger skolan upp det stöd som behövs inför framtiden, säger Johan Emanuelsson.

En hög andel av eleverna på Sötåsens gymnasiesärskola får jobb i linje med sin utbildning, visar skolans egna uppföljningar.

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen