Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 januari 2019

Pettersson om fjällnära skog-domen: ”Tror inte på överklagan”

Mark- och miljödomstolen gick nästan helt på skogsägarnas linje när domen föll. Nu får de totalt 18,6 miljoner kronor i ersättning för nekad avverkning i fjällnära skog.

– När den blev en så här tydlig dom har jag svårt att se att den ska överklagas, säger Anders Pettersson, förvaltare för Allmänningsskogarna i Västerbotten.

 Anders Pettersson, Förvaltare Västerbottens allmänningsskogar.
Anders Pettersson, Förvaltare Västerbottens allmänningsskogar. FOTO: Anders Pettersson

Anders Pettersson är förvaltare för Allmänningsskogarna i Västerbotten där Sorsele Övre och Tärna-Stensele allmänningsskog ingår. De är markägare i fyra mål som gäller ersättning för nekad avverkning i fjällnära skog på grund av höga naturvärden. Totalt berörs drygt 2 000 delägare som nu får 17 205 619 kronor i ersättning, plus rättegångskostnader.

– Helt plötsligt blir deras fastigheter värda något igen, konstaterar Anders Pettersson.

Han menar att domen på ett väldigt tydligt sätt resonerar om vad som är pågående markanvändning. Ett resonemang som går helt i linje med skogsägarnas argumentation.

– Men vi har känt oss säkra hela tiden och tycker att allt redan står i lagtexter och förarbeten, säger Anders Pettersson.

 Markägarna Hanna och Albin Holmberg i Sorsele när Mark- och miljödomstolen hade fältsyn i målet om ersättning för nekad avverkning i fjällnära skog.
Markägarna Hanna och Albin Holmberg i Sorsele när Mark- och miljödomstolen hade fältsyn i målet om ersättning för nekad avverkning i fjällnära skog. FOTO: Gunnar Andersson

Försiktig glädje

Hanna och Albin Holmberg i Skansnäs, fyra mil nordväst om Sorsele i Västerbottensfjällen, är målsägande i ett av de mål som Mark- och miljödomstolen nu avgjort. 2013 köpte de en skogsfastighet på 140 hektar, men när de sökte avverkningstillstånd för 44 hektar nekades det av Skogsstyrelsen på grund av de höga naturvärdena.

Med domen från Mark- och miljödomstolen har de fått rätt till en ersättning på 1 375 636 kronor, plus rättegångskostnader, för att de inte får avverka sin skog.

– Vi är glada över domen, men innan vi vet om Skogsstyrelsen kommer att överklaga vågar vi inte glädjas fullt ut, säger Hanna och Albin Holmberg i en kommentar via sitt juridiska ombud Magnus Norberg, LRF Konsult.

LÄS MER: Skogsstyrelsen avvaktar med eventuell överklaganLÄS MER: Fjällnära markägarna vann mot staten

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen