Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 July

Pengar till skötsel av skyddad skog satsas på inventering

Skogsstyrelsen har fått 50 miljoner kronor extra 2018 för skötsel av skyddad skog. 20 miljoner kommer att gå till skötsel. Resten satsas på en kartläggning av behovet.

 Mer pengar ska satsas på skötsel av skyddad skog.
Mer pengar ska satsas på skötsel av skyddad skog. FOTO: Mostphotos

I regeringens budgetproposition i höstas fick Skogsstyrelsen 50 miljoner extra i öronmärkta pengar för naturvårdande skötsel av skyddade skogar. Det handlar om ungefär 60 000 hektar skyddad skog fördelat på 13 000 områden som främst är ägda av privata skogsägare.

Det är skog som anses ha höga naturvärden och stor betydelse för växter och djur och därför skyddas med biotopskydd och naturvårdsavtal. Markägaren kompenseras ekonomiskt när skogen skyddas.

Kartläggning

Med de öronmärkta pengarna har Skogsstyrelsen nu dragit igång en nationell kartläggning av hur stort behovet av skötsel är i de skyddade områdena.

– Vi måste få en fullständig bild av behovet. Det har vi inte haft tidigare, säger Anna Norrby, specialist områdesskydd på Skogsstyrelsen.

”Sätter ett mål”

Tidigare har Skogsstyrelsen bild av skötselbehovet varit ofullständig och målet med de skyddade skogsområdena har i många fall varit oklar.

– Med den nya inventeringen sätter vi ett mål för området och vi gör en beskrivning av hur området ska utvecklas för att nå dit, berättar Anna Norrby.

Hälften har behov

Innan inventeringen är Skogsstyrelsens uppskattning att mer än hälften av de 13 000 skyddade områden har ett skötselbehov och på flera håll i landet är intresset stort från skogsägare att sköta den skyddade skogen. Men de 20 miljoner som går till skogsskötsel i år kommer inte att räcka till för att täcka behovet.

– Vi hoppas nu att vi får pengar för skötsel även kommande år så vi kan fortsätta arbetet med att vårda den skog som är skyddad. Behovet finns och det är ju även något som Riksrevisionen lyfte i sin granskningsrapport nyligen, säger Emma Liljewall, projektledare på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen