Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 15 augusti 2018

Pengar till entreprenörer efter sommartorkan

Som Land Skogsbruk tidigare har rapporterat går många skogsmaskinentreprenörer på knäna efter stillestånd i sommartorkan. Nu betalar Södra ut ersättning till drabbade entreprenörer.

 – Vi har beslutat att ersätta entreprenörerna motsvarande en veckans produktionsbortfall, säger Olof Hansson, Södras skogschef.
– Vi har beslutat att ersätta entreprenörerna motsvarande en veckans produktionsbortfall, säger Olof Hansson, Södras skogschef. FOTO: Staffan Claesson

Pengarna ska kompensera för ökade lönekostnader då nattskiften blivit fler och för lägre intäkter till följd av lägre produktion.

– Vi har beslutat att ersätta entreprenörerna motsvarande en veckans produktionsbortfall. Sedan tidigare har vi öppnat för möjligheten att betala förskott till entreprenörerna till dess att produktionen är på normal nivå igen. Södra kompenserar också för de ökade lönekostnaderna som tillkommer för arbete under nätter och helger. Vi kommer att följa utvecklingen noga under hösten för att eventuellt vidta ytterliga åtgärder, säger Södras skogschef Olof Hansson i en skriftlig kommentar.

Riktlinjer vid brandfara

Södra påpekar att avverkningsarbetet vid brandfara baseras på riktlinjer som tagits fram av skogsbruket, Skogsstyrelsen, MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och räddningstjänsten. Vidtagna åtgärder har minskat virkesflödet till industrin.

Begränsad produktion

Lagersituationen vid massabruken är, under rådande omständigheter. På sågverken är lagersituationen dock ansträngd, vilket leder till vissa produktionsbegränsningar efter sommarens semesterstopp, enligt Olof Hansson.

– Beslut om begränsningar i vår försågning tas löpande, säger han.

LÄS OCKSÅ: Brandrisken gör att skogsarbetet stoppasNattjobb minskar brandrisken vid skogsarbete

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen