Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 december 2017

Pausen över för nyckelbiotoperna

Nu ska Skogsstyrelsen börja inventera nyckelbiotoper i Norrlands inland igen.

– Vi känner oss inte ett dugg trygga med det här, säger Rolf Edström på Norrskog.

FOTO: Mats P. Ostelius

Inventeringarna av nyckelbiotoper från Kiruna i norr till Torsby i söder stoppades i våras, och sedan dess har Skogsstyrelsen utvecklat en ny metod som bygger på att skatta olika naturvärden med hjälp av checklistor och provytor.

”Utvecklat transparens”

– Metoden är bättre än det arbetssätt som vi har tillämpat där tidigare, så till vida att vi har utvecklat det här i form av transparens, objektivitet och förutsägbarhet, säger Herman Sundqvist.

Men skogsägarföreningen Norrskog är kritisk till att Skogsstyrelsen efter bara några månaders metodutveckling tar upp arbetet igen med att registrera nyckelbiotoper i nordvästra Sverige.

– Vi tycker att det är väldigt olyckligt att man har så bråttom att sätta i drift en metod, som inte är testad en hel fältsäsong, säger Rolf Edström, kommunikationschef på Norrskog.

– Vi känner oss inte ett dugg trygga med det här.

Kommunerna som berörs:

Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Arjeplog, Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Strömsund, Krokom, Åre, Berg, Härjedalen, Älvdalen, Malung-Sälen samt Torsby kommun öster om Klarälven.

”Metoden löser inte alls problemen”

Den nya inventeringsmetoden ska användas i barrskog, barrnaturskog, lövrik barrskog och myr- och skogsmosaik. Skogsbruket befarar att en mycket stor del av all gammal skog i nordvästra Sverige ska bli klassad som nyckelbiotop. Det gör den i princip omöjlig att hugga kommersiellt. Både Skogsstyrelsens råd och certifieringens krav är att skogen inte ska avverkas.

– Metoden löser inte alls de problem som vi tycker är stora. I vissa områden i nordvästra Sverige så blir det väldigt, väldigt höga andelar av den äldre skogen nyckelbiotoper, säger Rolf Edström.

2018 ett testår

Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist kan inte säga om det blir fler eller färre nyckelbiotoper med den nya inventeringsmetoden.

– Det vet jag inte.

Ska det finnas en övre gräns för hur stor areal nyckelbiotoper det ska finnas i ett landskap?

– Det är inte så som vi har hanterat frågan nu på något sätt, säger Herman Sundqvist.

Han konstaterar att 2018 blir ett testår och att modellen ska utvärderas och eventuellt justeras. Dessutom kommer sektorn att i fortsättningen hantera frågan om avvägningen mellan miljön och näringens behov.

– Arbetet i samverkansprocessen kommer att fortsätta. Det är många frågor som fortfarande återstår att svara på, säger Herman Sundqvist.

LÄS MER: Tillfälligt stopp för inventering av nyckelbiotoper

FAKTA: Nyckelbiotop

En nyckelbiotop är ett skogsområde som från en samlad bedömning av biotopens struktur, artinnehåll, historik och fysiska miljö i dag har en mycket stor betydelse för skogens flora och fauna. Där finns eller kan förväntas finnas rödlistade arter.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen