Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 6 november 2009

Par omkom vid trädfällning

Ett par i 70-årsåldern klämdes i måndags ihjäl av ett fallande träd nära Hammerdal i Jämtland. Olyckan inträffade på dagen men räddningstjänsten larmades först vid halv tio på kvällen.

Paret arbetade med en avverkning och hamnade under ett träd som de höll på att fälla. Måndagens olycka innebär att sex personer har omkommit i samband med skogsarbete hittills i år.
– Tyvärr betyder det att vi är uppe i samma nivå som under de senaste fem åren, säger Anders Danielson, arbetsmiljöchef vid LRF i en artikel på DN.se.
Skogsbruket är relativt sett en väldigt olycksdrabbad sektor. Under perioden 2005 – 2007 omkom 18 personer i samband med skogsarbete, främst i samband med trädfällning.
– Sällan är det motorsågen eller någon annan maskin som är orsaken, många gånger är det träd. Svåra situationer kan bland annat inträffa när ett träd fastnar i ett annat, säger Anders Danielson som också säger att äldre ensamma personer som arbetar i egen skog är överrepresenterade i statistiken.
Privatpersoner som till exempel fäller träd i egen trädgård ingår inte i statistiken.
Bland professionella skogsarbetare är antalet olyckor väldigt få, enligt Lennart Gunnarsson, arbetsmiljöansvarigt på fackförbundet GS.

Relaterade artiklar

Till toppen