Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 13 juli 2017

Par grävde upp blommor – häktas för grovt artskyddsbrott

Två polska medborgare har häktats på sannolika skäl misstänkta för grovt artskyddsbrott, förberedelse till grovt artskyddsbrott och förberedelse till grovt jaktbrott.

 Ängsnycklar.
Ängsnycklar. FOTO: Magnus Renmyr

Paret, en 50-årig man och en 40-årig kvinna, ertappades klockan 04.40 i söndags morse då de precis grävt upp tre arter av orkidéer; ängsnycklar, Jungfru Marie nycklar och brudsporre, skriver Dagens Nyheter.

Alla svenska orkidéer är fridlysta, och man får varken plocka eller gräva upp dem. Förutom orkidéerna hade paret grävt upp flera andra växter, bland annat slåtterblomma, kattfot och björnbrodd.

Det var Länsstyrelsens naturbevakare som upptäckte paret i naturskyddsområdet Stekenjokk i Vilhelmina. De greps senare av polis och häktades av Lycksele tingsrätt. Nu riskerar paret fängelse och sitter häktade med restriktioner.

Unikt fall

– Det är nog första gången jag är med om att någon häktas med restriktioner för att ha grävt upp orkidéer. Men det kanske borde ske oftare, orkidéer är fridlysta, säger kammaråklagare Lars Magnusson till DN.

Åklagaren misstänker att paret grävt upp växterna i syfte att sälja dem. Paret själva hävdar att de skulle plantera dem i deras egen trädgård och inte visste om att arterna är fridlysta.

Riskerar fyra års fängelse

Enligt polisen kan organiserade ligor ligga bakom försöken att stjäla sällsynta växtarter.

– Det finns det pengar att tjäna och vi bedömer att artplundring blir allt vanligare, konstaterar Filippo Bassini, gruppchef för enheten för artskyddsbrott vid Polisens nationella operativa avdelning till DN.

Straffet för grovt artskyddsbrott är fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Åtal ska vara väckt 26 juli.

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen