Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 11 november 2009

Pappersarbetare väntar på pengar

Anställda vid flera svenska bruk förlorar tusentals kronor på grund av att deras pensionspremier inte förs över till pensionsförvaltarna i tid.

På pappersbruket i Hallstavik har pappersarbetarna igenomsnitt förlorat cirka 6000 kronor per person i år på grund av att deras intjänade pensionspremier inte förts över till pensionsförvaltarna i tid. Det berättar fackförbundet Pappers avdelningsordförande i Hallstavik, Aleksandar Srndovic, i en intervju i tidningen Dagens Arbete.

Orsaken är att det av LO och svenskt Näringsliv gemensamägda bolaget Fora, vars uppgift är att slussa över LO-medlemmarnas pensionspremier till de pensionsförvaltare som medlemmarna valt, dröjt flera månader med att föra över pensionspremier från pappersarbetare vid både Munksunds och Hallsta pappersbruk.

I augusti i år gjorde Fora en kraftigt försenad överföring av de Hallsta-anställdas pensionspremier. Förseningen gjorde att de anställda missade flera månaders börsuppgång. Överföringen skulle enligt information på Foras egen hemsida ha skett redan den 15 april i år.

För pappersarbetarna på SCA:s pappersbruk i Munksund är läget ännu värre. Där väntar man fortfarande på att den överföring av pensionspremier som skulle ha skett i april, snart ska bli av.

– Företaget fick slutfakturan från Fora så sent som för ett par veckor sedan. Nu är vi utlovade pengar på våra konton den 18 november, säger Christer Berglund, kassör i Pappers avdelning i Munksund till Dagens Arbete.
Christer Berglund beräknar att han själv hittills förlorat mellan 9000 och 10000 kronor i framtida pension på att överföringen försenats.

av Pierre Kjellin

Relaterade artiklar

Till toppen