Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 3 mars 2013

Papper – effektivt skydd mot snytbyggen

Svenska Skogsplantor tar ännu ett steg på vägen mot ett helt giftfritt plantsortiment. Det nya snytbaggeskyddet Multipro har nu börjat användas vid plantskolan i skånska Kolleberga.

Så här ser plantan ut när skyddet är monterat.
Bild 1/4Så här ser plantan ut när skyddet är monterat. FOTO: Arne Forsell
Marie Bornheim putsar rottrådar på plantor med färdigmonterade skydd.
Bild 2/4Marie Bornheim putsar rottrådar på plantor med färdigmonterade skydd. FOTO: Arne Forsell
Gustav Toft visar en planta med färdigmonterat skydd.
Bild 3/4Gustav Toft visar en planta med färdigmonterat skydd. FOTO: Arne Forsell
Catharina Strandberg-Landgren monterar skyddet av papper runt granplantan. Den paraffinbehandlade papphylsan ska hålla snytbaggarna borta.
Bild 4/4Catharina Strandberg-Landgren monterar skyddet av papper runt granplantan. Den paraffinbehandlade papphylsan ska hålla snytbaggarna borta. FOTO: Arne Forsell

Redan i januari 2008 berättade Skogsland om plantskyddet som har utvecklats av innovatören Leif Lyckebäck. Det handlar om en paraffinbehandlad papphylsa som manuellt träs över plantan. Nu i vår appliceras skyddet på cirka 250 000 plantor, alla slutsålda.

– Det är väl egentligen först nästa år som vi kommer upp i större volymer, säger Holger Hansson som är chef för Kolleberga plantskola.

Enligt Lena Sammeli-Johansson, VD på Svenska Skogsplantor, är målet att till hösten nå en årstakt i produktionen på cirka 10 miljoner hylsförsedda plantor. Skyddet ska användas på större plantor som barrot och pluggplantor (täckrotsplantor omskolade på friland).

Det sätts på manuellt, hur får ni ekonomin att gå ihop?

– Appliceringen görs i samband med den utsortering av plantor som vi alltid måste göra. Det blir väldigt lite extraarbete och våra tidsstudier visar att det här är effektivt. Systemet kräver heller inga dyra investeringar, säger Lena Sammeli-Johansson.

Läs mer om giftfria skydd och kampen mot snytbaggen i Skogsland nummer 10.

Relaterade artiklar

Till toppen