Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 7 July

På jakt efter pyrande glödbränder

VIREDA

Vorstehtiken Ripa är en av Sveriges, troligen världens, första hundar som utbildas för skogsbrandssök. Nästa år kan hon och hennes ägare Malin Kyllesjö börja jobba i eftersläckningsarbetet efter skogsbränder och naturvårdsbränningar.

 Malin Kyllesjö och vorstehtiken Ripa.
Bild 1/3 Malin Kyllesjö och vorstehtiken Ripa. FOTO: Marie Henningsson
 Malin Kyllesjö tränar minst två gånger om dagen med sin vorstehtik Ripa. Ibland kortare pass, ibland längre.
Bild 2/3 Malin Kyllesjö tränar minst två gånger om dagen med sin vorstehtik Ripa. Ibland kortare pass, ibland längre. FOTO: Marie Henningsson
 Nu har Ripa stannat för burken med eucalyptusdoft. Hon står blick stilla tills Malin belönat och klappat om henne.
Bild 3/3 Nu har Ripa stannat för burken med eucalyptusdoft. Hon står blick stilla tills Malin belönat och klappat om henne. FOTO: Marie Henningsson

– Jag fick faktiskt en förfrågan häromdagen, det gällde en naturvårdsbränning. Men än så länge har vi inte något ekipage som är färdigutbildat, säger Malin Kyllesjö.

Malin Kyllesjö är skogsägare och företagare i Nystorp utanför Vireda i norra Småland. Utbildning av hundar och deras ägare är en del av hennes företagande. Hennes stora intresse är jakt och det är det som hennes hundutbildningar hittills varit inriktade på.

– Skogsbrandssök är något nytt. Det är roligt och bra att hitta ett nytt område att jobba med, det är lätt att köra på i samma spår annars, säger Malin Kyllesjö.

Krav på hundarna

Förra året hjälpte Malin Kyllesjö till med att organisera eftersläckningsarbetet efter en skogsbrand, hennes syster Annie Johansson är skogsbrandsexpert. En av dem som arbetade med eftersläckningsarbetet hade med sig en hund och undrade om man inte skulle kunna utbilda hundar till det jobbet.

Malin nappade direkt på idén och tog kontakt med en god vän som arbetar med preparatsök. Resultatet blev en plan för utbildning av såväl hundar som deras förare. Hon knöt landets bästa kompetens på området till sig och fick genast deltagare till utbildningen. Kraven på de deltagande hundarna är att de ska ha en god grundutbildning, komma på inkallning och lyda vanliga kommandon. Till det kommer att de ska vara intresserade av sök och att de är uthålliga.

– Det är inte bara hundarna som måste vara uthålliga, även matte eller husse måste orka med långa arbetsdagar i skogen.

Söka efter speciell doft

Hundarnas arbetsuppgifter blir att söka efter glödhärdar nere i marken. Det är ett arbete som pågår i flera dagar efter att skogsbranden är släckt.

– Ett hundekipage kan ersätta 3-4 människor vilket gör eftersläckningsarbetet både effektivare och mindre kostsamt. Jag tror att det finns flera aktörer som vill anlita oss än vad jag tidigare trott. Det verkar så på intresset som jag mött.

Utbildningen av hundarna går ut på att de ska lära sig att söka upp ett specifikt doftämne. Eftersom det är så torrt i skogen just nu så tränas hundarna genom att söka efter små plåtburkar med eucalyptusdoft.

– Har de lärt sig att söka efter en doft så kan de söka en annan.

Varmt på marken

För att lära dem att söka glödhärdar har en specialburk tagits fram där bränt material läggs.

– Det är en mycket speciell doft när det glöder i backen.

När hunden hittar en glödhärd ska den markera tydligt. Antingen genom att stå helt stilla eller genom att ge skall.

– Vi tränar inte in ligg eller sitt eftersom det kan vara varmt på marken där hunden hittat glödhärden.

Hoppas på certifiering

Arbetet med att söka efter glödhärdar sker först efter att branden är helt släckt. Men det är blött i marken efter släckningen, det är ofta varmt i luften och därmed blir det ett svettigt och tungt jobb. Det finns helt klart risker och mer om det får hundarnas förare lära sig.

Efter sommaren räknar Malin med att hundarna som utbildats ska kunna certifieras. Intresset för nästa utbildning är stort. Redan nu är 24 hundar anmälda. Men stort intresse innebär inte fler utbildningsplatser. Malin kommer att sålla hårt.

– Nu väntar vi på den dagen när vi får ett telefonsamtal om att en hyggesbränning gjorts så att vi kan träna på riktigt. Jag kan nog tänka mig att åka rätt långt för att få det här träningstillfället.

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen