Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 februari

Så fäller du träd säkert i vinterskog

Mycket snö på marken och i trädkronorna ställer extra krav på huggaren och olyckor inträffar. Land Skogsbruk besökte motorsågsinstruktör Benny Bäcklund för att få tips om hur man överlever en avverkning i vinterskog.

 1: Det första han gör är att sparka upp och skotta stammen fri från snö.
Bild 1/10 1: Det första han gör är att sparka upp och skotta stammen fri från snö. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
 2: Han studerar sedan stammen och kronan för att se den naturliga fällriktningen och bestämmer hur han ska fälla den.
Bild 2/10 2: Han studerar sedan stammen och kronan för att se den naturliga fällriktningen och bestämmer hur han ska fälla den. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
 3: När det är klart skottar han en reträttväg på minst en och en halv meter lite snett åt andra hållet så att han kan gå undan då trädet börjar falla.
Bild 3/10 3: När det är klart skottar han en reträttväg på minst en och en halv meter lite snett åt andra hållet så att han kan gå undan då trädet börjar falla. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
 4: Benny Bäcklund startar sågen och siktar så att riktskären hamnar rätt.
Bild 4/10 4: Benny Bäcklund startar sågen och siktar så att riktskären hamnar rätt. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
 5: Innan han börjar göra insticket med rusande kedja har han måttat in brytmånen som ska sparas och fungera som säkert gångjärn och säkra fällriktningen. Brytmånen gör han knappt två centimeter bred.
Bild 5/10 5: Innan han börjar göra insticket med rusande kedja har han måttat in brytmånen som ska sparas och fungera som säkert gångjärn och säkra fällriktningen. Brytmånen gör han knappt två centimeter bred. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
 6: Han kapar hela stammen utom brytmånen och säkra hörnet innan han slår in en fällkil lite lätt med yxan.
Bild 6/10 6: Han kapar hela stammen utom brytmånen och säkra hörnet innan han slår in en fällkil lite lätt med yxan. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
 7: När kilen är på plats kapar Benny Bäcklund av säkra hörnet.
Bild 7/10 7: När kilen är på plats kapar Benny Bäcklund av säkra hörnet. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
 8: Därefter är stammen lös och det räcker med ett slag med yxan på kilen så faller trädet.
Bild 8/10 8: Därefter är stammen lös och det räcker med ett slag med yxan på kilen så faller trädet. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
 9: Han utnyttjar reträttvägen som han skottat upp och går undan medan trädet faller.
Bild 9/10 9: Han utnyttjar reträttvägen som han skottat upp och går undan medan trädet faller. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
 10: Benny Bäcklund visar det som är kvar av säkra hörnet och längst ner ser man brytmånen som fungerat som gångjärn och gjort fällningen säker.
Bild 10/10 10: Benny Bäcklund visar det som är kvar av säkra hörnet och längst ner ser man brytmånen som fungerat som gångjärn och gjort fällningen säker. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

– Den vanliga metoden i dag är säkra hörnet och med den minimerar man riskerna. Då har man kontroll på när och hur trädet faller även när det är mycket snö. Metoden minskar också spjälkningsrisken som kan var något större vintertid på grund av hårdare fibrer, säger Benny Bäcklund.

Han är samordnare för huggarinstruktörerna inom organisationen Säker Skog i norra Sverige. Just nu är han tjänstledig från Naturbruksgymnasiet i Burträsk och driver det egna företaget SkogsSäker i byn Ragvaldsträsk, nära Skellefteå.

Lurigt med mycket snö

Vi åker ut i skogen där han ska demonstrera den säkra fällmetoden. Det är nästan tio grader kallt och mellan en halv meter och en meter tjockt snötäcke i skogen. Dagarna innan reportaget var det stor upplega med mycket snö i trädkronorna.

– Nu har snön rasat ner och det är inget stort problem, men det är klart om det är mycket tung snö i kronorna är det lurigt att bedöma träden och fällriktningen. Huvudregeln är att i första hand utnyttja den naturliga fällriktningen. Är man det minsta osäker bör man fästa en lina minst 40 procent upp runt stammen som man kopplar till en handvinsch eller traktor.

”Ta det lugnt”

Det som kan kännas jobbigast nu är det djupa snötäcket som gör det ansträngande att ta sig fram till träden.

– Det är viktigt att ta det lugnt, det måste få ta lite längre tid under vintern. Det gäller att klä sig rätt, säkerhetskläder förstås, men inte för mycket i övrigt när man jobbar. En värmeväst som är kort fram och lång bak fungerar bra för mig när det är riktigt kallt.

Bedömer fällriktning

När han kommer fram till trädet skottar han upp runt hela stammen och när han bedömt fällriktningen så skottar han upp en reträttväg på minst en och en halv meter lite snett åt andra hållet så att han kan gå undan då trädet börjar falla.

Benny Bäcklund studerar björken som han ska fälla. Han tittar på kronan och bedömer fällriktningen, sedan mäter han stamdiametern.

– Knappt 25 centimeter, då ska brytmånen vara cirka 10 procent av det men vintertid gör jag den lite smalare, jag satsar på 18 millimeter. Tänk också på att rent generellt ska brytmånen aldrig vara bredare än 3 centimeter även om trädets diameter är över 30 centimeter.

Sparar säkra hörnet

Nu drar han igång motorsågen och gör det övre riktskäret och sedan det nedre. När det är klart gör han ett instick med rusande kedja bakom den planerade brytmånen, som ska vara kvar som ett gångjärn och säkra fällriktningen. Han sågar i övrigt av stammen, utom ett hörn, det så kallade ”säkra hörnet”. Det sparar han till dess han slagit in en fällkil lite lätt med yxan.

– Kilen ska inte sitta hårdare än att du kan ta bort den med handkraft. När den sitter där tittar jag upp för att kontrollera att det inte finns någon annan person i fällriktningen och när det är gjort fortsätter att kapa av säkra hörnet.

Viktigt med planering

När han knackar lätt på kilen så faller björken lugnt till marken medan han kliver några meter åt sidan.

– Planerar man att fälla flera träd så är det viktigt att planera fällningarna så att man kan utnyttja de stammar man fällt som fällbänkar för de övriga träden. Jag har tillgång till snöskoter och det är bra att använda den och trycka ner snön där jag planerar att ta mig fram och även där jag vill fälla träden.

Bäst avvakta bra förhållanden

Han säger att även kvistningen bör få ta lite extra tid, för om det är mycket snö ökar risken för att man kan såga sig i ett ben och risken att ramla är också större.

– Rent generellt kan man ju rekommendera den som planerar att hugga att avvakta bra förhållanden utan upplega, men de som vill och kanske måste avverka ändå kan absolut göra det säkert. Självklart bör man även gå våra utbildningar för motorsågskörkort, där lär man sig säkra hörnet och får med sig fler säkra sätt att fälla, v-kapet till exempel, tipsar Benny Bäcklund.

Fakta: Fler huggartips i besvärlig vinterskog

· Den skogsägare som har träd som ramlat, björkar och andra träd i spänn eller har fått toppbrott under snötyngden behöver ta det extra försiktigt och i stort sett arbeta efter samma principer som vid stormfällning.

· Många tips om stormjobb och träd i spänn finns på organisationen Säker Skogs hemsida – wwwsakerskog.se – under vinjetten Praktika & Info och sedan under knappen Arbetsteknik och utrustning. Där kan man även se sommarbilder på fällskär, brytmån och andra delar som ger säkra fällmetoder vid vanlig avverkning.

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen