Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 7 maj 2019

Övningsskytte på egen jaktmark kan begränsas

Det kan bli svårare att ha övningsskytte på sin egen jaktmark i framtiden.

Det är innebörden i ett nytt utkast från Polismyndigheten om nya föreskrifter för skjutbanor.

 I ett utkast från Polismyndigheten om nya föreskrifter för skjutbanor får jägare inte ha övningsskytte på den egna jaktmarken. Ska det ske övningsskytte måste en ”tillfällig skjutbana” först besiktas och godkännas.
I ett utkast från Polismyndigheten om nya föreskrifter för skjutbanor får jägare inte ha övningsskytte på den egna jaktmarken. Ska det ske övningsskytte måste en ”tillfällig skjutbana” först besiktas och godkännas. FOTO: Istock

Enligt utkastet som ska gå ut på remiss måste det finnas en godkänd besiktning av den ”tillfälliga skjutbanan”, vilket innebär att jägare inte kan ha övningsskytte mot en grusvall eller liknande på den egna jaktmarken. Likaså måste det ske en liknande procedur om man ska sätta upp en lerduvekastare för att öva med hagelvapen. Det rapporterar Jakt & Jägare.

”Försöker lösa problem som inte finns”

Jens Gustafsson, riksviltvårdskonsulent på Jägarnas Riksförbund, är starkt kritisk mot utkastet till nya skjutbaneföreskrifter.

– Polisen försöker lösa problem som inte finns. Den enda effekten blir att det viktiga övnings- och tävlingsskyttet för jägare försvåras, säger han till Jakt & Jägare.

Undantag kan ges

Polisen kan dock tillåta undantag om till exempel en jägare tappat sitt vapen och kikarsiktet fått en smäll. Det behövs då en kontrollskjutning och möjligen en ny inskjutning. Denna ”inskjutningsplats” ska inte behöva besiktas, men då måste den som ”disponerar platsen” vara närvarande. Däremot är det oklart om det är liktydigt med att ha jakträtt på området.

Förslaget försvårar och fördyrar

Polisens planer tas upp i en riksdagsfråga till inrikesminister Mikael Damberg (S). Frågan kommer från Sten Bergheden (M), som ansvarar för jakt-, skytte-, och vapenfrågor i riksdagens justitieutskott. Han skriver bland annat att ”Förslaget handlar om att polisen, genom att konstruera nya begrepp, som ”tillfällig skjutbana”, försöker expandera sina befogenheter till områden som den tidigare inte har haft med att göra. Det innebär i detta fall allvarliga inskränkningar i jägares och skyttars möjlighet att öva men också att polisens resurser används felaktigt.”.

Mikael Damberg meddelar att det är helt upp till Polismyndigheten att besluta om vilka regler som ska gälla för skjutbanor och skytte, såväl som jaktstigar och fältskytte.

Relaterade artiklar

Till toppen