Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 augusti 2018

Över 6 000 frivilliga vid skogsbränderna

Under sommarens skogsbränder anmälde sig 6 120 volontärer till Röda Korset, som har hanterat samordningen av frivilliga.

 Skogsbrand under sommaren i skjutfältet i Trängslet i Dalarna.
Skogsbrand under sommaren i skjutfältet i Trängslet i Dalarna. FOTO: IBL

Den Nationella samordningen av brandbekämpningen avslutas nu, meddelar MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, i ett pressmeddelande. Det innebär också att antalet frivilliga som har anmält sig till och arbetat vid skogsbränderna kan räknas. Insatsen startade den 19 juli av MSB och Röda Korset, på grund av skogsbränderna.

Listor delades ut

Efter att 6 120 personer anmält sig som frivilliga till Röda Korset, fram till torsdagen, så skapades 54 listor med 888 namn som delades ut i fem län. I Ljusdal ställde 300 personer upp, medan 150 personer anmälde sig för att bekämpa branden vid Möckelsjöberget utanför Härnösand.

– Sommarens bränder visar verkligen på vikten av frivilliga i svensk krisberedskap. Jag är otroligt imponerad av uthålligheten hos räddningstjänsten och tagen av engagemanget hos frivilliga och företag som ofta sett till att ”vardagen” fungerat genom att till exempel lösa vatten, mat och sängplats åt räddningspersonalen där det behövts, säger Ylva Johnsson Strömberg, krisberedskapschef på Svenska Röda Korset, i en skriftlig kommentar.

Många bönder engagerade

Land Lantbruk har skrivit om hur många lantbrukare har ställt upp med mängder av olika aktiviteter. Det har handlat om allt från bevattning av vägrenar till att förse brandbilar med vatten från gödseltunnor för att bekämpa bränderna, till att hjälpa till med körning av djur från gårdar som måste evakueras från brandrisken.

Gjort sitt yttersta

Alla har gjort sitt yttersta för att lösa utmaningar tillsammans, från kommunal räddningstjänst upp till EU-nivå, uppger Anna Nyman, som är chef för MSB:s samordningsenhet.

– I det arbetet har Röda Korset gjort en stor insats med att koordinera stödet från frivilliga och göra det möjligt att engagera sig, säger hon.

Röda Korset har som mål att år 2025 ha 20 000 frivilliga som kan hjälpa till vid olika typer av samhällskriser.

LÄS OCKSÅ: Härjedalen utvärderar kommens egen brandinsats

Relaterade artiklar

Till toppen