Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 18 september 2019

Ovanligt många granbarkborrar kvar i träden

Skogsstyrelsens stickprover i Götaland visar att det finns ovanligt många baggar kvar under barken i de hårdast drabbade områdena i östra Götaland.

Om bekämpning med avverkning ska fungera måste barken följa med träden, annars övervintrar barkborrarna i den avfallna barken i skogen.

 Det är ovanligt många granbarkborrar kvar under barken. Så här års borde de ha krupit ner i marken för övervintring.
Det är ovanligt många granbarkborrar kvar under barken. Så här års borde de ha krupit ner i marken för övervintring. FOTO: Privat

De flesta granbarkborrar gå ner i marken för vintervila. Men i år visar Skogsstyrelsens stickprover i Götaland att det finns ovanligt många baggar kvar i träden.

Anmärkningsvärt många

– Det är anmärkningsvärt att så många granbarkborrar fortfarande tycks vara kvar under barken och vi vet inte vad det beror på. Vi hittar dem både i de granar som angreps i juni och i de träd som angreps senare i juli och augusti, uppger Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen.

Barken måste följa med

Enligt Skogsstyrelsen är det fortfarande effektivt ur bekämpningssynpunkt att avverka och forsla bort angripna träd.

– Men för att avverkningen ska fungera som bekämpningsmetod måste barken följa med träden ut, annars blir barkborrarna kvar i skogen övervintrar i den avfallna barken, säger Gunnar Isacsson.

Dör vid barkning

En annan bekämpningsmetod vid mindre och olönsamma volymer är barkning.

– Det är bara motormanuell barkning där man fräser bort barken som fungerar. Då dör de barkborrar som är kvar i barken, säger Gunnar Isacsson.

Kan bli kvar i träden

Mycket tyder på att det kommer vara mer baggar kvar i träden kommande vinter än tidigare.

– Får vi en mycket varm höst kommer fler baggar flyga ut ur träden och gå ner i marken för vintervila. Men blir det kallare är det mer troligt att de blir kvar under barken i stället. Då kan det bli aktuellt att även rekommendera sök och plock under vinterhalvåret, vilket inte hör till normalläget, säger Gunnar Isacsson.

LÄS MER: 2,5 miljoner skogskubikmeter skadat av barkborreLÄS MER: 90 miljoner till bekämpningen av granbarkborre

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen