Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 18 september

Ovanligt många granbarkborrar kvar i träden

Skogsstyrelsens stickprover i Götaland visar att det finns ovanligt många baggar kvar under barken i de hårdast drabbade områdena i östra Götaland.

Om bekämpning med avverkning ska fungera måste barken följa med träden, annars övervintrar barkborrarna i den avfallna barken i skogen.

 Det är ovanligt många granbarkborrar kvar under barken. Så här års borde de ha krupit ner i marken för övervintring.
Det är ovanligt många granbarkborrar kvar under barken. Så här års borde de ha krupit ner i marken för övervintring. FOTO: Privat

De flesta granbarkborrar gå ner i marken för vintervila. Men i år visar Skogsstyrelsens stickprover i Götaland att det finns ovanligt många baggar kvar i träden.

Anmärkningsvärt många

– Det är anmärkningsvärt att så många granbarkborrar fortfarande tycks vara kvar under barken och vi vet inte vad det beror på. Vi hittar dem både i de granar som angreps i juni och i de träd som angreps senare i juli och augusti, uppger Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen.

Barken måste följa med

Enligt Skogsstyrelsen är det fortfarande effektivt ur bekämpningssynpunkt att avverka och forsla bort angripna träd.

– Men för att avverkningen ska fungera som bekämpningsmetod måste barken följa med träden ut, annars blir barkborrarna kvar i skogen övervintrar i den avfallna barken, säger Gunnar Isacsson.

Dör vid barkning

En annan bekämpningsmetod vid mindre och olönsamma volymer är barkning.

– Det är bara motormanuell barkning där man fräser bort barken som fungerar. Då dör de barkborrar som är kvar i barken, säger Gunnar Isacsson.

Kan bli kvar i träden

Mycket tyder på att det kommer vara mer baggar kvar i träden kommande vinter än tidigare.

– Får vi en mycket varm höst kommer fler baggar flyga ut ur träden och gå ner i marken för vintervila. Men blir det kallare är det mer troligt att de blir kvar under barken i stället. Då kan det bli aktuellt att även rekommendera sök och plock under vinterhalvåret, vilket inte hör till normalläget, säger Gunnar Isacsson.

LÄS MER: 2,5 miljoner skogskubikmeter skadat av barkborreLÄS MER: 90 miljoner till bekämpningen av granbarkborre

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen