Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 27 maj 2019

Österrike mästare i Skogs-EM

I slutet av förra veckan fylldes Svenljunga med ljudet från motorsågar då tävlingsdeltagare från hela Europa gjorde upp om vem som skulle bli Europamästare i skog. Österrike vann, både herr- och damlaget presterade bäst när det totala resultatet presenterades. Sverige kom på plats 13.

 I Skogs-EM deltog elever och studenter från skogsutbildningar i hela Europa. Under tre dagar har 22 lag med 88 deltagare från 17 länder tävlat i Svenljunga. Lagen har bland annat fått göra upp om vem som snabbast och med högst precision kan kvista en stock, byta kedja på en motorsåg eller fälla ett träd.
I Skogs-EM deltog elever och studenter från skogsutbildningar i hela Europa. Under tre dagar har 22 lag med 88 deltagare från 17 länder tävlat i Svenljunga. Lagen har bland annat fått göra upp om vem som snabbast och med högst precision kan kvista en stock, byta kedja på en motorsåg eller fälla ett träd. FOTO: Västra Götalandsregionen

Under tre intensiva dagar har 22 lag med 88 deltagare från 17 länder tävlat i olika moment inom skogsbruk.

Tävlingarna inleddes i torsdags med ett teoriprov och följdes av två dagar med praktiska tävlingsgrenar. Lagen har bland annat fått göra upp om vem som snabbast och med högst precision kan kvista en stock, byta kedja på en motorsåg eller fälla en stam.

FAKTA: Europamästerskapen

Europamästerskapen i skog är en vandringstävling som i år arrangerades för 18:e gången. I tävlingarna deltog elever och studenter från skogsutbildningar i hela Europa.

Tävlingarna arrangerades i år för första gången i Sverige på Naturbruksskolan Svenljunga. På Naturbruksskolan Svenljunga utbildas elever på både gymnasie- vux- och YH-nivå inom naturbruk med inriktning mot skog.

Fartfyllt

Under tävlingsdagarna har runt 2 000 besökare kommit till Naturbruksskolan Svenljunga, rapporterar Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

– Vi ville satsa på ett program med aktiviteter för både stora och små. Det blev tre fartfyllda som blev bättre än vad vi förväntat oss, berättar Andreás Gradén, yrkeslärare på Naturbruksskolan Svenljunga som har varit en del av arbetsgruppen bakom evenemanget.

Överraskade

På lördagskvällen avslutades evenemanget med en middag. Då blev det klart att Österrike stod som segrare av 2019 års Europamästerskap i Skog, med vinst för både herr- och damlaget. Sverige hamnade på plats 13.

– Vi är faktiskt ganska överraskade, men vi har haft mycket tur under veckan och lyckats undvika att göra några större misstag i grenarna. Vi har haft en härlig laganda hela veckan och hejat fram varandra, säger Michael Grietch från Österrikes lag.

RESULTAT:

Lag herrar

1: Österrike

2: Italien

3: Rumänien

Lag damer

1: Österrike

2: Norge

3: Slovenien

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen