Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 20 mars 2019

Osäkert om mer pengar till skydd av skog

Skogsstyrelsen har fått kraftigt sänkta anslag för att skydda skog. Centern vill ge mer pengar i vårändringsbudgeten, men landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) vill inte ge några löften.

 Jennie Nilsson (S), landsbygdsminister.
Jennie Nilsson (S), landsbygdsminister. FOTO: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Med M/KD-budgeten som togs i riksdagen i höstas minskade Skogsstyrelsens anslag för skydd av skog med två tredjedelar, från drygt 300 miljoner 2018 till drygt 100 miljoner 2019. Det fick till följd att Skogsstyrelsen beslutade att tills vidare gör ett uppehåll i arbetet med att formellt skydda skog. Stoppet gäller från och med januari och innebär att inga nya beslut om biotopskydd eller tecknande av naturvårdsavtal kommer fattas. Ett beslut som drabbar enskilda skogsägare som inte får ersättning.

S lovar inget

Trots de kraftiga effekterna av M/KD-budgeten vill landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) inte lova mer pengar till Skogsstyrelsen redan i vårändringsbudgeten som kommer i april.

– Arbetet med vårändringsbudgeten och vårbudgetpropositionen pågår och av hänsyn till den processen kan jag inte uttala mig om specifika anslag, säger Jennie Nilsson.

C vill skuta till mer

Regeringens samarbetsparti, Centerpartiet, har dock redan gått ut med att de vill skjuta till drygt 200 miljoner kronor i vårändringsbudgeten till Skogsstyrelsens arbete med skydd av skog.

 Annie Lööf (C).
Annie Lööf (C). FOTO: Centern

– Skyddar man skog ska man också få ersättning. Därför vill vi skjuta till mer pengar redan i den vårändringsbudget som kommer, säger Annie Lööf (C) i ett pressmeddelande.

Inte heller MP

Det andra regeringspartiet, Miljöpartiet, menar att det minskade anslaget till Skogsstyrelsen ökar risken att värdefull skog går förlorad. I en skriftlig kommentar säger de att ”Många markägare har nu försatts i en mycket svår sits, det är viktigt för Miljöpartiet att de som väntar på ersättning ska få det så fort som möjligt.”, men Miljöpartiet lovar inga extra pengar redan i vårändringsbudgeten.

Tillräckliga anslag

Fastän Jennie Nilsson inte vill utlova några nya pengar till Skogsstyrelsen menar hon att regeringen tar flera initiativ på det här området. Bland annat innehåller januariavtalet skrivningar om att värna den privata äganderätten till skogen som ska säkerställa att markägare får ekonomisk kompensation för inskränkningar i ägande- och brukanderätten i den utsträckning de har rätt till.

– Anslagen för ersättningar för skyddad mark ska vara tillräckliga för detta, säger Jennie Nilsson.

Tillsätta utredningar

Landsbygdsministern lyfter också fram att statsminister Stefan Löven (S) betonade i regeringsförklaringen att svensk skogsnäring ska vara hållbar och växande och att den privata äganderätten till skogen ska värnas.

– Regeringen kommer under mandatperioden att tillsätta utredningar om bland annat stärkt äganderätt, nya flexibla skydds- och ersättningsformer vid skydd av mark samt hur internationella åtaganden om biologisk mångfald ska kunna förenas med en växande cirkulär bioekonomi. För mig är detta centralt, säger Jennie Nilsson.

Fotnot: Land Skogsbruk har sökt företrädare för Liberalerna som inte har återkommit.

LÄS MER: Totalstopp för formellt skydd av skog

Relaterade artiklar

Till toppen