Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 25 juli 2018

Oro för anlagda bränder i Grekland

Skogsbränderna som härjar i närheten av Aten har lett till minst 74 döda. Nu växer farhågorna om att bränderna kan ha varit anlagda.

FOTO: IBL

De värsta skogsbränderna på ett årtionde som startade under helgen och måndagen ska nu ha lett till 74 personer har omkommit. Men siffran väntas öka. Många kroppar har hittats i bostäder och bilar. I Mati, som är en av de hårdast drabbade orterna, har 26 döda kroppar hittats efter personer som försökta komma fram till stranden, där många omfamnade varandra en sista gång när de insåg att det inte fanns någon chans att klara sig.

Tre dagars landssorg

Grekland har nu utlyst tre dagars landssorg och nationellt nödläge i regionen Attika. Hundratals hem har förstört och många personer är fortsatt saknade. Landet har flaggat för behov av hjälp med helikoptrar och flygplan. Men under tisdagen uppgav myndigheterna att en stor del av bränderna är under kontroll.

Ingen konkurrens

Hjälp har erbjudits från bland annat Spanien och Cypern, men Grekland har avböjt Spaniens erbjudande. EU-myndigheterna uppger samtidigt att det inte finns någon konkurrens mellan Greklands och Sveriges behov av hjälp.

Farhågor om brandorsak

Bränderna utbröt dels i en barrskog fem mil väster om Aten, dels i en skog nordost om Aten. En utredning ska nu starta om brandorsakerna., Enligt premiärministter Alexis Tsipras är det mycket oroande att bränderna startade samtidigt. De har lett till farhågor att kriminella har startat bränderna för att kunna plundra hus som övergivits.

Läs också: Många döda i grekiska skogsbränder

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen