Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 16 augusti 2018

Oregon öppnar för höga träbyggnader

USA har traditionellt varit restriktivt när det gäller höga träbyggnader, men nu går delstaten Oregon i spetsen för att gå samma väg som många andra länder.

 Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: IBL

Höga träbyggnader har varit en global trend, från den 14 våningar höga Light House Joensuu i Finland till den 350 meter höga träskyskrapan W350 som Sumitomo Forestry planerar att bygga i Japan. I USA har dock myndigheterna hållit igen byggandet av höga träbyggnader, trots att landet varit skyskrapornas förlovade land. I Oregon har dock ett tillägg i byggnadsreglerna lagts till, som gör delstaten till den första som tillåter byggande av träbyggnader utan särskilt tillstånd som är mer än sex våningar höga, skriver Archpaper.

Moderna byggnadstekniker

I staden Portland pågår ett antal byggprojekt för att använda moderna träbyggnadstekniker, bland annat med korslaminerat timmer, CLT, med stödjande stålskelett. Oregon har ett delstatsspecifikt program, SAM, Statewide Alternate Method, som går ut på att tillåta alternativa byggnadstekniker.

Rådgivande kommitté

Den innebär att en rådgivande kommitté godkänner sådana tekniker som godtagbara. Möjligheten att bygga höga träbyggnader öppnades efter att ICC, International Code Council, som utfärdar riktlinjer för byggnadstekniker i Oregon, etablerat en kommitté för höga träbbyggander. Det innefattar krav på hållfasthet, brandsäkerhet, jordbävningssäkring, vattentålighet och annat. Tre nya klassifikationer finns nu, på upp till 18 våningar, 12 våningar och nio våningar.

LÅS OCKSÅ: Japan planerar skyskrapa i trä

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen