Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 11 november 2017

Öppnar för bytesmark till enskilda skogsägare

Regeringen öppnar för att även enskilda skogsägare kan komma att få ersättningsmark när ett reservat planeras på deras mark. Det avslöjade miljöminister Karolina Skog nyligen.

 Områden med gammal naturskog är en av de naturtyper som staten vill skydda med reservat. De skogarna innehåller ofta grova timmerträd och har stort värde och då kan ett skogsbyte vara lockande för skogsägaren, något som staten uppmärksammat.
Bild 1/2 Områden med gammal naturskog är en av de naturtyper som staten vill skydda med reservat. De skogarna innehåller ofta grova timmerträd och har stort värde och då kan ett skogsbyte vara lockande för skogsägaren, något som staten uppmärksammat. FOTO: Rolf Segerstedt
 Miljöminister Karolina Skog planerar för nya bytesaffärer i skogen.
Bild 2/2 Miljöminister Karolina Skog planerar för nya bytesaffärer i skogen. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Under de senaste fem åren har bland annat skogsbolag och kyrkan kunnat byta till sig statlig mark mot att de avstår från områden som staten vill skydda som reservat. Totalt har 100 000 hektar från statliga Sveaskog använts som bytesmark. Det har resulterat i att 60 000 hektar blivit reservat. Målet var att ersättningsmarken skulle räcka till 80 000 hektar reservat, men värdet på marken från Sveaskog var lägre än man först bedömde.

En framgång

Trots att Naturvårdsverket, som handlagt markbytena, inte nådde målet betraktas det så kallade utbytesprogrammet som en framgång för skogsskyddet.

– Ja, vi håller just nu på att utvärdera utbytesprogrammet och kan se att det i det stora hela fungerade bra. Några bolag skrev nyligen till oss och föreslog att vi ska dra igång ett nytt program och det sneglar vi på just nu. Vi tittar på om det även kan omfatta trepartsbyten där även enskilda skogsägare kan bli aktuella för ersättningsmark, sade miljöminister Karolina Skog vid en skogsträff i Norrbotten nyligen.

Arbetet med ett eventuellt nytt utbytesprogram är i ett tidigt skede och när det kan sjösättas är oklart, ”frågan bereds av inblandade departement”.

Tidsvinst

Resultatet av det nu avslutade utbytesprogrammet blev 450 nya reservat, som alltså omfattar 60 000 hektar. Enligt utvärderingen har skyddsarbetet vunnit mycket tid, en stor del av utbytet genomfördes på två år, något som vid vanlig reservatsbildning skulle ha tagit åtta år för samma areal.

Tidsvinsten och annat har minskat statens kostnader med drygt 5 miljarder kronor. Naturvårdsverket konstaterar också att ersättningsmark gör markägarna mer nöjda än ersättning i pengar.

I samband med att programmet utreddes pekade landets länsstyrelser ut 900 skyddsvärda skogsområden. Halva antalet återstår alltså när ett nytt utbytesprogram eventuellt kan dras igång.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen