Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 15 juni 2017

Omgivande skog bakom hävt "lavskrikeförbud"

Skogsstyrelsen häver avverkningsförbudet för två markägare i lavskrikemålet. Skälet är att det finns tillräckligt med skog i omgivningarna för att lavskrikan ska kunna leva vidare. Några hundra meter bort, hos tre andra markägare, står myndigheten fast vid förbuden.

Grunden till förbuden är att lavskrikan, i det aktuella området, bedöms vara på randen till sitt utbredningsområde söderut.

Beslutet att två av de fem förbuden, som samtliga överklagats, hävs fattades strax innan förhandlingarna i Mark- och miljödomstolen i tisdags.

– Vi har tagit in expertkunskap (Artdatabanken) och har titta närmare på de olika avverkningsområdena inför domstolsförhandlingarna. Vi har då kommit fram till att det i två av områdena finns tillräckligt med skog kvar efter avverkning för att lavskrikan ska kunna ha någonstans att ta vägen. I de tre andra områdena har vi inte kunnat göra den bedömningen, säger Åsa Lundberg, ansvarig handläggare på Skogsstyrelsen.

Enligt Åsa Lundberg är det 300–500 meter mellan de områden där förbuden hävs och de områden där förbuden ligger fast.

Så lavskrikan kan alltså inte flytta sina revir några hundra meter?

– Nej, vi kan inte räkna med den möjligheten. Det är en väldigt stationär fågelart och vi måste i det fallet agera utifrån försiktighetsprincipen, säger Åsa Lundberg.

 Åsa Lundberg.
Åsa Lundberg.

Markägarna överklagade för snart ett år sedan. Gick det inte att kalla in Artdatabanken tidigare för att kunna göra den här bedömningen?

– Vi tyckte att vi hade material som räckte när vi fattade besluten. Och ett av skälen till att möjligheten att överklaga finns är ju att man ska kunna får en djupare analys av sitt ärende. Men målet är ju självklart att fatta rätt beslut från början.

Behöver Skogsstyrelsen generellt ha bättre underlag för att kunna delge den här typen av förbud?

– Det skulle bli omöjligt att ta in Artdatabanken eller andra experter i varje enskilt ärende. Men det gäller förstås för oss att samla in så mycket relevant information som möjligt inför våra beslut.

LÄS MER: Dom i lavskrikemålet senast i september

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen