Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 januari 2018

Omfattande polisutredning efter vargbråket

Totalt 15 anmälningar har inkommit efter jaktsabotörernas försök att stoppa licensjakten Kölstareviret. Nu startar en stor polisutredning.

FOTO: Mostphotos

”Brottsrubriceringarna är bland annat misshandel, ofredande, skadegörelse och olaga hot. Polisen har varit på plats flertalet gånger för att hantera störningar mellan olika grupper”, skriver polisen i Västmanland på sin hemsida.

”För närvarande har polisen inlett förundersökning på fem fall av misshandel, två fall av skadegörelse, två olaga hot, tre ofredande och en trafikolycka”, framgår det. Det är flera brott som har ägt rum mellan den 2 januari och den 21 januari, i Rölö, Kolsva och Lisjö Säteri, Surahammar.

Har varit maskerade

Det framgår också att gärningsmännen i många fall har varit maskerade. Idag finns ett antal skäligen misstänkta och det finns en film där vissa av delar av händelseförloppet är inspelad, uppger polismyndigheten. Uppgifterna är preliminära och kan ändras, men i övrigt så kommer polisen inte att lämna några ytterligare uppgifter, utan väntar med detta tills förundersökningar är igång.

Förundersökningar har startat avseende 13 av 15 anmälningar, uppger Svensk Jakt. I en intervju med Jakt och Jägare har Conny Johansson, ordförande för Jägarnas Riksförbund (JRF) i Västmanland, både riktat kritik mot offentliggörandet av besluten om vargjakt och mot jaktsabotörerna, som enligt honom bara agerar för att att provovera och sabotera jakten. Han har också varit tydlig med att jägare inte på något sätt bör bemöta provokationerna, utan att de måste hålla igen och inte brusa upp.

LÄS OCKSÅ: Storbråk mellan jaktsabotörer och vargjägare

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen