Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 7 augusti

Omfattande fusk med träkol

En del av den grillkol som säljs i svenska butiker kan komma från skövlade regnskogar, skriver SvD.

 En del av den grillkol som säljs i svenska butiker kan komma från skövlade regnskogar. Arkivbild.
En del av den grillkol som säljs i svenska butiker kan komma från skövlade regnskogar. Arkivbild. FOTO: Janerik Henriksson/TT

Majoriteten av kolen som svenska konsumenter köper är från Polen, men rapporter från bland annat Världsnaturfondens tyska avdelning tyder på att en del av kolet bara har packats om där.

I själva verket kommer det inte sällan från regnskogar i Sydamerika eller skyddsvärda urskogar i Östeuropa, skriver SvD.

Brister i kontrollen

Den så kallade FSC-certifieringen ska garantera att träprodukter kommer från ett hållbart skogsbruk, men enligt Naturskyddsföreningen finns det brister i kontrollen.

– Träkol är internationellt en skumraskbransch. Det bästa rådet jag kan ge är att bara köpa träkol som är märkt som Bra miljöval och som är FSC-certifierat, säger Peter Hallberg som är produktansvarig för Bra miljöval vid Naturskyddsföreningen, till SvD.

LÄS MER: Köp bara ”randig” grillkol

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen