Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 7 augusti 2019

Omfattande fusk med träkol

En del av den grillkol som säljs i svenska butiker kan komma från skövlade regnskogar, skriver SvD.

 En del av den grillkol som säljs i svenska butiker kan komma från skövlade regnskogar. Arkivbild.
En del av den grillkol som säljs i svenska butiker kan komma från skövlade regnskogar. Arkivbild. FOTO: Janerik Henriksson/TT

Majoriteten av kolen som svenska konsumenter köper är från Polen, men rapporter från bland annat Världsnaturfondens tyska avdelning tyder på att en del av kolet bara har packats om där.

I själva verket kommer det inte sällan från regnskogar i Sydamerika eller skyddsvärda urskogar i Östeuropa, skriver SvD.

Brister i kontrollen

Den så kallade FSC-certifieringen ska garantera att träprodukter kommer från ett hållbart skogsbruk, men enligt Naturskyddsföreningen finns det brister i kontrollen.

– Träkol är internationellt en skumraskbransch. Det bästa rådet jag kan ge är att bara köpa träkol som är märkt som Bra miljöval och som är FSC-certifierat, säger Peter Hallberg som är produktansvarig för Bra miljöval vid Naturskyddsföreningen, till SvD.

LÄS MER: Köp bara ”randig” grillkol

Relaterade artiklar

Till toppen