Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 augusti 2019

Oklart om barkborren tänker svärma en ny omgång

Den nya generationen granbarkborrar flyger nu. Men om de kommer att svärma eller om de i stället ställer in sig på att övervintra är osäkert.

 Gunnar Isacsson är ekolog på Skogsstyrelsen. Han kommer nu besöka några platser i Blekinge och Småland som han håller extra koll på för att se om det finns angrepp av en ny generation granbarkborrar.
Gunnar Isacsson är ekolog på Skogsstyrelsen. Han kommer nu besöka några platser i Blekinge och Småland som han håller extra koll på för att se om det finns angrepp av en ny generation granbarkborrar. FOTO: Marie Henningsson

Den nya generationen lämnar granen 8-10 veckor efter svärmningen.

– Huvudsvärmningen var på många håll runt den 10 juni. När de svärmar så pass sent hinner nätterna bli för långa för den nya generationen, den som kläcks nu, att svärma och det är möjligt att de i stället gräver ner sig i marken för att övervintra, säger Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen.

Håller extra koll

Gunnar Isacsson kommer besöka några platser i Blekinge och Småland som han håller extra koll på. Där ska han bland annat se om det kommit nya angrepp och om det i så fall är den nya generationen granbarkborrar som angripit granarna.

Ljusare färg

Det syns en tydlig skillnad mellan granbarkborrarna, den nya generationen är betydligt ljusare i färgen.

– Den stora frågan nu är om vi har mycket sena angrepp eller ej, säger Gunnar Isacsson.

LÄS MER: En deciliter i fällan motsvarar 4 000 granbarkborrar

Relaterade artiklar

Till toppen